Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Malezija naj ukine prepoved za katoličane«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 11. 2013 / 09:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Malezija naj ukine prepoved za katoličane«

»Malezija naj ukine prepoved za katoličane«

Po mnenju Združenih narodov država »nima pravice oblikovati ali spreminjati verskih izročil«.

Organizacija Združenih narodov je izrazila zahtevo malezijski vladi, naj ukine prepoved uporabe besede »Alah«, izrečeno katoliškemu časniku »Herald«. Primer bi lahko pomenil obsežne posledice za druge verske manjšine v Maleziji, je včeraj v Ženevi opozoril posebni poročevalec Združenih narodov za versko svobodo, Heiner Bielefeldt.

»Država nima pravice oblikoveti ali spreminjati verskih izročil«, je poudaril Bielefeldt. Prav tako ne more imeti »obvezujoče pristojnosti za razlago verskih virov ali definicijo temeljnih verskih resnic«.

Prizivno sodišče v Kuala Lumpurju je oktobra letos potrdilo odlok notranjega ministrstva, s katerim malezijski izdaji katoliškega časnika »Herald« prepovedujejo uporabo besede »Alah«. Malezijski kristjani besedo uporabljajo že več kot 400 let, ko je izšel malajski prevod Svetega pisma, v katerem arabski izraz »Alah« označuje Boga.Minuli konec tedna je islamska stranka PAS na svojem strankarskem dnevu med drugim izrazila kritiko vladni stranki UMNO, saj naj bi ta po njihovem mnenju uporabljala islamske verske elemente kot »politično orožje«. Vodja stranke PAS Abdul Hadi Awang vladi očita, da z ukrepi, kakršen je prepoved uporabe besede »Alah«, pa tudi s širjenjem javnega odpora do islamskih manjšin, kot so šiiti, skuša preprečiti upad podpore med tamkajšnjimi volilci.

Kot del opozicijske koalicije »Ljudska zveza« stranka PAS vedno znova zagovarja pravico kristjanov, da v malajskem jeziku uporabljajo besedo »Alah« kot oznako za krščanskega Boga. Na volitvah predsedništva stranke so njeni člani podprli njeno liberalnejše, t.i. »Erdoganovo« krilo, poimenovano po turškem predsedniku vlade Recepu Tayyipu Erdoganu, ki se zavzema za politiko zmernega islama.





Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh