Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Marija, dam ti svoje srce«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 03. 05. 2021 / 13:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Marija, dam ti svoje srce«
Sv. Dominik Savio. FOTO: Wikipedia.

»Marija, dam ti svoje srce«

Sv. Dominik Savio goduje 6. maja.

Sv. Dominik Savio. FOTO: Wikipedia.


Sv. Dominik Savio je bil rojen 2. aprila 1842 v preprosti kmečki italijanski družini kot drugi od desetih otrok. Že kot majhen deček je kazal veliko vdanost in naklonjenost do Boga.

Na veliko noč leta 1849 je prejel prvo sveto obhajilo in takrat se je njegovo življenje povsem spremenilo. Zaobljubil se je, da bo pogosto hodil k sveti spovedi, da bo posvečeval vse praznike in da se bo na vso moč izogibal grehu. Za svoja najboljša prijatelja si je izbral Jezusa in Marijo. Teh sklepov se je trdno držal vse do konca svojega kratkega življenja.

Velik zgled za svoje prijatelje 

Leta 1854 je bil sprejet v oratorij, ki ga je nekaj let pred tem ustanovil sv. Janez Bosko. Ko je bila decembra istega leta razglašena verska resnica o Marijinem brezmadežnem spočetju, je bilo to za Dominika posebno doživetje.

Šel je pred Marijin oltar in večkrat ponovil besede: »Marija, dam ti svoje srce! Jezus in Marija, bodita moja prijatelja!« Od takrat dalje je bilo njegovo življenje še bolj zgledno in krepostno.


Don Bosko z mladimi. FOTO: Jože Potrpin.

Sv. Domnik je pogosto je preučeval katekizem, stregel bolnikom, bil pa je tudi velik zgled za svoje prijatelje in vrstnike, saj je miril njihova nasprotja in prepire.

Bil je zelo vesele narave, svojega učitelja Janeza Boska pa je večkrat prosil, naj mu pomaga na poti svetosti.

Ustanovi Družbo Brezmadežne 

Leta 1856 je Dominik ustanovil Družbo Brezmadežne, za katero je »pripravil pravila, povabil sošolce, da so postali člani ter vse usmeril v zavzeto apostolsko delo v prizadevanju za osebno svetost in v delo med manj prizadevnimi sošolci, da bi jih poboljšali. Družba je bila izraz visoke duhovnosti mladeniča pri štirinajstih letih,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov.

Sv. Domniki Savio je umrl 9. marca 1857, Don Bosko pa je še isto leto pripravil njegov življenjepis in ga izdal. Danes je življenje sv. Domnika, ki je bil leta 1954 prištet med svetnike, opisano v več knjigah in zajeto tudi na filmskem platnu.

Ta mladi svetnik velja za zavetnika ministrantov in prvoobhajancev. Vsi pa se mu lahko priporočamo še posebno v Marijinem mesecu maju, saj je Marijo sv. Domnik Savio zelo častil.


Preberite še: 
- Don Bosko – ljubeznivi vzgojitelj
- Devetdnevnica pred prvim svetim obhajilom
- Sv. Jurij
- Sv. Marko
- Sv. Bernardka Lurška 
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan 

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh