Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Pomagaj, varuj slovensko domovino!

Objava: 26. 12. 2020 / 21:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2020 / 13:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija Pomagaj, varuj slovensko domovino!

Marija Pomagaj, varuj slovensko domovino!

Zahvalna sveta maša na Brezjah ob 30. obletnici razglasitve rezultatov plebiscita.

Rektor brezjanske bazilike p. Robert Bahčič in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. FOTO: Andreja Eržen Firšt



Te dni mineva natanko 30 let od prelomnih in zgodovinskih trenutkov Slovenije. 23. decembra 1990 so se Slovenke in Slovenci na plebiscitu poenotili kot nikdar prej, tri dni pozneje, na štefanovo, 26. decembra 1990, pa so bili na seji skupščine uradno razglašeni rezultati plebiscita za samostojno državo Slovenijo. Ob obletnici je dopoldne v brezjanski baziliki Marije Pomagaj skladno z navodili NIJZ in SŠK potekala zahvalna sveta maša.

V pridigi ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik ni mogel obiti neizbrisne vloge tedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Alojzija Šuštarja v prelomnem obdobju. »30. obletnica razglasitve rezultata plebiscita je priložnost za zahvalo za velik dar domovine. Plebiscit je bil eden ključnih dogodkov naše zgodovine. Obletnico obhajamo v narodnem Marijinem svetišču, kjer so mnogi molili za našo domovino, tudi nadškof Šuštar, ki je poudarjal, da je Bog Stvarnik, na nas pa je, da stopimo iz pasivnosti. Zato se zatekajmo k Mariji, naši priprošnjici,« je poudaril Jamnik. Kristjani so v prelomnih trenutkih pred tremi desetletji odločilno prispevali k samostojni Sloveniji, nadškof Šuštar konkretno s poznanstvi s pomembnimi evropskimi državniki.


Zahvalna maša ob 30. obletnici razglasitve rezultata plebiscita je bila na Brezjah. FOTO: Andreja Eržen Firšt


Leta 1990 ni bilo vse enostavno, tudi po prepričanju Slovenske škofovske konference (SŠK) je šlo za enega najpomembnejših dogodkov naše zgodovine. »Ko nas obsije svetloba neba, je ne smemo spregledati, je dejal nemški kancler Helmut Kohl. Odgovorni smo narediti vse potrebno. Ko so naši predniki stoletja ohranjali jezik in kulturo, so nas pripravljali na ta pomemben trenutek. 20. decembra 1990 je nadškof Šuštar na TV Slovenija povabil državljane, da sodelujejo na plebiscitu in glasujejo za samostojno domovino. Katoliška Cerkev je v Sloveniji sestavni del družbe. Pomembna in mnogoznačna je bila tudi nadškofova pridiga na predvečer plebiscita,« je dodal Jamnik in končal, da tudi v težkih razmerah sije luč in naj nas trpljenje poglobi v veri v Boga.

Tudi somaševalec, rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič, se je v uvodu v mašo naslonil na lik nadškofa Šuštarja, ki je »štiri dni po slovesni razglasitvi samostojne in neodvisne države Slovenije, ko je grozil napad na novo državo, slovenski narod posebej izročil v Marijino varstvo, Mariji Pomagaj na Brezjah.« Plebiscit je, tako tudi Bahčič, vodstvo slovenske Cerkve imelo za najpomembnejše in najodločnejše dejanje v zgodovini slovenskega naroda.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh