Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mark Wahlberg: od prestopnika do dejavnega katoličana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 09. 2022 / 09:17
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mark Wahlberg: od prestopnika do dejavnega katoličana
Mark Wahlberg trenutno snema akcijski film v Piranu. FOTO: Wikipedia

Mark Wahlberg: od prestopnika do dejavnega katoličana

Piran se je v teh dneh prelevil v prizorišče akcijskega filma, v katerega glavni vlogi nastopa ameriški zvezdnik Mark Wahlberg.

Kot smo že poročali, britanski režiser Julian Farino za spletno platformo Netflix snema akcijski triler z naslovom Our Man from Jersey, za Wahlberga pa je to letos že druga filmska produkcija, saj je okoli velike noči med gledalce prišel njegov film Oče Stu (Father Stu) o katoliškem duhovniku Stuartu Longu.

Igralec je v svojem katolištvu iskren in o veri pričuje izjemno pozitivno.

Mark Wahlberg v javnosti odkrito govori o svoji katoliški veri, ki jo je našel po številnih preizkušnjah. Kot mladostnika so ga pestile številne težave: zataval je v svet drog, zaradi nasilnosti ga je doletela celo zaporna kazen. Korenine, ki jih pognal med odraščanjem v katoliški družini, so bile vendarle dovolj močne, da mu je uspelo vzeti življenje v svoje roke in ob redni udeležbi pri sveti maši je znova našel osebno vero.

Iz Wahlbergovih medijskih nastopov se zdi, da je igralec v svojem katolištvu iskren: o veri pričuje izjemno pozitivno in zelo prijetno je slišati človeka njegovega kova, ko tako odprto pripoveduje o svojem »spreobrnjenju«.

Wahlberg ima svojo zvezdo na znameniti hollywoodski aleji slavnih. FOTO: Wikipedia

Mark Wahlberg o veri, družini, trdem delu in molitvi

»Dejstvo, da sem katoličan, je najpomembnejši vidik mojega življenja,« je Wahlberg zaupal v pogovoru za britanski Catholic Herald. Ko se je osredinil na svojo vero, so se mu začele dogajati čudovite stvari, pa ne na poklicnem področju. Ko vstopi v cerkev, ljudje pristopijo k njemu in ga prosijo, če lahko sedijo ob njem in skupaj z njim molijo. Ne zdi se mu prav, da bi v molitvi prosil za materialne stvari, recimo za uspeh svojega filma, pač pa se mu zdi dosti pomembneje, da bi Bogu služil kot dober človek, da bi popravil napake, ki jih je naredil v svojem življenju, in bolečino, ki jo je povzročil ljudem okoli sebe. Tovrstne prošnje vključuje v svoje molitve.

Najpomembnejša stvar v življenju zanj je, da je dober oče, dober mož in dober človek.

Njegovo življenje se je korenito spremenilo, ko je začel redno moliti in se je osredinil na katoliško vero. Kot pripoveduje, so se vse druge stvari v življenju potem začele urejati same od sebe. Zgolj dejstvo, da je dober igralec ali dober producent, mu ne prinaša dobrega spanca in s tem si po lastnem prepričanju ne bo zaslužil nebes. Najpomembnejša stvar v življenju zanj je, da je dober oče, dober mož in dober človek - človek, ki pomaga bližnjemu in vzgaja svoje otroke, da bodo tudi oni dobri ljudje: »Vsak vidik mojega družinskega življenja je ena sama radost.«

Wahlberg je igral v številnih filmih, ves čas pa ostaja osredinjen na svojo vero in družino. Kako mu to uspeva v Hollywoodu, ko toliko ljudi okoli njega doživlja različne zlome, ko njihove družine razpadajo? To je gotovo povezano z njegovo osebno vero.

Mark Wahlberg odkrito govori o svojem katolištvu. FOTO: Wikipedia

V spremstvu duhovnika iz najstniških let

Markov duhovni vodja je oče Flavin, župnik, ki Wahlberga pozna že vrsto let in je občutno pripomogel k temu, da je igralec od mladeniča, ki je pustil srednjo šolo, in nekdanjega zapornika prišel do uspešnega življenja, kakršnega živi danes – tako na zasebnem kot na poklicnem področju. »V mojem življenju je že od mojega trinajstega leta,« je o duhovniku Flavinu povedal Wahlberg. »Z ženo naju je poročil in krstil je vse najine otroke.« Slišati je tudi, da oče Flavin Wahlbergu pomaga in ga usmerja pri izbiri filmov, da bi v vlogah, ki jih izbere, »počastil svoje verske korenine«. (Dejstvo, da je Mark Wahlberg v življenju izbral nekaj vlog, ki se nekaterim morda zdijo sporne, zgolj kaže na njegovo človečnost: vsi smo v življenju kdaj sprejeli odločitve, ki jih obžalujemo, vendar si moramo še naprej prizadevati hoditi po poti svetosti in se dvigniti nad svoje napake, op. prev.).

Wahlberg vsak dan začne z molitvijo v najbližji katoliški cerkvi, ne glede na to, kje je tisti trenutek.

Ena od najmočnejših stvari pri Wahlbergu je njegova vsakdanja vera. Vsak dan začne z molitvijo v najbližji katoliški cerkvi, ne glede na to, kje je tisti trenutek. Tudi če se vsak dan ne more udeležiti svete maše, se vsako jutro, preden začne delovni dan, za nekaj minut ustavi v cerkvi in nekaj časa preživi z Jezusom: »Prva stvar, ki jo naredim na začetku dneva, je to, da pokleknem pred Boga in se Mu zahvalim,« je v pogovoru za medije pojasnil Wahlberg: »Če dan lahko začnem z molitvijo in se osredinim, potem vem, da delam prav. Teh jutranjih deset minut mi čez dan pomaga v vseh pogledih.«

Na vprašanje, kaj svetuje svojim otrokom, da ne bi ponavljali njegovih napak, odgovarja, da je kot najstnik veliko napak naredil zato, ker je imel preveč prostega časa. Njegova starša sta imela veliko služb, da sta lahko poskrbela za številčno družino. Sam si prizadeva, da je vključen v vse vidike življenja svojih otrok in jim resnično poskuša privzgojiti vrednote, med katerimi je po njegovem mnenju najpomembnejša prav vera.

Bogu se vsak dan zahvaljuje za vse blagoslove, ki so mu podarjeni.

Dejavna osebna vera pa mu pomaga, da se Bogu vsak dan zahvaljuje za vse blagoslove, ki so mu podarjeni. Sam pravi, da bi bil srečen tudi, »če bi se vse to končalo danes«, saj je bilo njegovo življenje doslej »neverjetno potovanje«.

Kupi v trgovini

Filmski izziv
Priročniki za glasbo in film
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh