Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za umetnike in odprtje razstave v Galeriji Družina

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 02. 2023 / 10:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2023 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za umetnike in odprtje razstave v Galeriji Družina
Nadškof Zore pri maši za umetnike. FOTO: Ksenja Hočevar

Maša za umetnike in odprtje razstave v Galeriji Družina

Ob kulturnem prazniku bo v ljubljanski stolnici tamkajšnji nadškof Stanislav Zore dopoldne daroval mašo za umetnike in ljubitelje kulture, nato pa bo v Galeriji Družina odprl prodajno razstavo likovnih del, ki so nastala v okviru 28. likovne kolonije Umetniki za karitas, pod geslom »Skupaj v istem čolnu«.

Maša v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja bo ob 10.30, odprtje razstave v Galeriji Družina pa je predvidena ob 11.30. Darovi za likovna dela so namenjeni pomoči družinam v stiski. Likovno kolonijo in umetnike bo predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Ne za Karitas, temveč za karitas

Voditeljica projekta Umetniki za karitas Jožica Ličen poudarja, da je v kontekstu gibanja Umetniki za karitas, zapisana beseda »karitas« z malo začetnico, »saj umetniki ne ustvarjajo za organizacijo, marveč iz ljubezni do bližnjega, kar ta besedica v naši veri tudi pomeni (Deus caritas est – Bog je ljubezen).

Koprski škof Jurij Bizjak in voditeljica projekta Umetniki za karitas Jožica Ličen. FOTO: Tatjana Splichal

O geslu zadnje kolonije »Skupaj v istem čolnu« pa Ličnova pravi tako: »Geslo je dovolj zgovorno, če prisedemo v ta čoln in držimo skupaj tudi takrat, ko je morje razburkano. Na palubi našega čolna je umetnost, dobrodelnost, pa tudi stiske otrok, osamljenosti, revnih, bolnih, invalidov, ostarelih, kot tudi ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom.«

Galerija Družina je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

Zgled širši skupnosti

Že skoraj 30 let so torej avgustovski dnevi na Sinjem vrhu rezervirani za mednarodno likovno kolonijo Umetniki za karitas, ki združuje umetnost z dobrodelno noto. »Ponosen sem, da je naša občina vsakoletna gostiteljica tako odmevne kolonije, ki umetnike združuje v navdihujočem okolju in ime naše občine ponaša daleč izven njenih meja. Prepričan sem, da bo vaš sloves, obdan z dobrodelnostjo, še dolgo zgled v naši skupnosti – kako se lahko s povezovanjem za dober namen doseže mnogo,« pravi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Sinji vrh vsak avgust »zavzamejo« umetniki. FOTO: Tatjana Splichal

Kdo so bili ustvarjalci 28. kolonije?

Na avgustovski koloniji na Sinjem vrhu so sodelovali: Alda Grudina, Ana Maraž, Matjaž Mauser, Žiga Okorn, Miha Perčič, Jasmina Rojc, Blaž Rosa, Adel Seyoun, Andreja Srna in Metka Vovk Mauser.


Nalaganje
Nazaj na vrh