Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mašni plašč in prt za papeža

Objava: 25. 09. 2014 / 06:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2023 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mašni plašč in prt za papeža

Mašni plašč in prt za papeža

Rektor brezjanske bazilike p. Robert Bahčič, Tanja Oblak in zgodovinar Jože Dežman so včeraj v Vatikanu papežu Frančišku poklonili mašni plašč in klekljani prt.

Rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, vodja projekta Klekljane rože za brezjansko Marijo Pomagaj, Tanja Oblak in zgodovinar Jože Dežman so včeraj v Vatikanu med splošno avdienco papežu Frančišku poklonili mašni plašč in klekljani prt.



Ob 200-letnici Layerjeve slike Marije Pomagaj so klekljarice poleg desetih prtov, ki so bili izdelani za to priložnost in krasijo oltarje v baziliki, izdelale tudi prt, v katerem je všitih 66 čipk. Prt je bil narejen z namenom, da ga poklonijo za oltar kapele v domu svete Marte v Vatikanu, kjer pogosto mašuje papež Frančišek.



Poleg oltarnega prta so slovenski gostje v Vatikanu papežu poklonili tudi mašni plašč, v katerega je všitih šest čipk z motivom gorenjskega nageljna.

Papež je Slovenskemu Marijinemu narodnemu svetišču za jubilej, 200-letnico milostne podobe Marije Pomagaj, 24. maja poklonil mašni plašč, svetišče pa mu je natanko čez štiri mesece, 24. septembra, poklonilo mašni plašč ter prt.



Kot je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal p. Robert Bahčič, je bilo včerajšnje srečanje s papežem namenjeno zahvali za njegov blagoslov, ki ga je poslal ob 200-letnici milostne podobe Marije Pomagaj in tudi za plašč, ki ga je takrat poslal v brezjansko baziliko. Včeraj so slovenski romarji, p. Robert, Tanja Oblak in Jože Dežman, svetemu očetu prinesli v dar prt, ki so ga naredile brezjanske klekljarice, in tudi mašni plašč. Rektor brezjanske bazilike je Frančišku izročil zbornik Marije Pomagaj.



Kot je za Radio Ognjišče še povedal p. Bahčič, je papež našel nekaj časa za pogovor: »Kar nekaj časa sva se pogovarjala, ker sem mu povedal, da prihajam iz Slovenije in da smo praznovali 200-letnico in se mu zahvaljujemo tudi za blagoslov. Omenil pa sem mu tudi, da sta pri nas živela njegova prijatelja Andreja in Suzana Golar, ki sta že pokojna. Pokazal sem mu stare fotografije, ko je bil pri nas v Sloveniji. Takrat se je še bolj spomnil Slovenije in rekel, da zelo dobro shranjujemo te stare fotografije. Potem sem ga povabil, naj obišče Slovenijo, Brezje, da smo tudi mi tako potrebni njegovega obiska, kakor ga je bila potrebna tudi Albanija«, je za Radio Ognjišče povedal p. Robert Bahčič.


Vir: Radio Ognjišče / www.brezje.si / M. M. Š.

Foto: www.brezje.si


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh