Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matthew Perry, zasvojenost z drogami in njegova vera [VIDEO]

Za vas piše:
M. P.
Objava: 29. 10. 2023 / 20:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2023 / 21:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matthew Perry, zasvojenost z drogami in njegova vera [VIDEO]
Ameriši igralec Matthew Perry (1969-2023). FOTO: Reuters

Matthew Perry, zasvojenost z drogami in njegova vera [VIDEO]

Ameriški igralec Matthew Perry, ki je zaslovel z vlogo Chandlerja Binga v seriji Prijatelji, je v soboto, 28. oktobra, umrl pri starosti 54 let. Znano je, da je imel težave z odvisnostjo od alkohola in drog, malokdo pa ve, da se je s težavami spopadal s svojo vero v Boga.

Perry je večkrat spregovoril o svoji veri in vplivu, ki ga je imela na njegovo kariero in osebno pot. Lani je izšla njegova avtobiografija Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing (Prijatelji, ljubimci in velika strašna stvar), v kateri je podrobno opisal svoj boj z odvisnostjo, poskuse odvajanja in posledice odvisnosti, pa tudi svoje duhovne izkušnje. 

Naslovnica njegove avtobiografije. FOTO: splet

Borba z odvisnostjo

V svoji mladosti je bil priča ločitvi staršev. Oba sta se znova poročila. Čeprav je ostal povezan z obema in je spletel dobre vezi z novimi brati in sestrami, je v sebi čutil veliko praznino. Pri 14 letih se je zatekel k alkoholu, toda popivanje ni rešilo njegove osamljenosti. Kot je zapisal v avtobiografiji, je v omamljenosti iskal občutek, da je dovolj dober. Spregovoril je o tem, kako ga je zapustil oče, kasneje ga je zapustila še mati, ki je vedno delala, ko je bil še majhen otrok. V knjigi je zapisal, da ima v sebi veliko praznino, ki jo je poskušal zapolniti s slavo, ženskami, alkoholom in drogami. V knjigi je sklenil, da se je gnal za napačnimi sanjami in cilji.  

Fotografija za promocijo prve sezone serije Prijatelji. FOTO: Wikipedia

Kot je zapisal, je pri 24-ih letih prvič prosil Boga, da bi postal slaven. Po njegovem mnenju je bila namreč slava odgovor na vse njegove težave. Ko se je kasneje oziral nazaj, je rekel, da je bila to “zelo neumna molitev”.

Resnična sreča ni v slavi

Dobil je vlogo Chandlerja v seriji Prijatelji in res postal slaven. Sprva se mu je to zdelo kot uslišana molitev. Njegove hollywoodske sanje so se uresničile in predstavljal si je, da bo šlo njegovo življenje od tam naprej samo še navzgor. Kmalu je ugotovil, da resnična sreča ni povezana s slavo ali bogastvom. Še vedno se je soočal s praznino in osamljenostjo. 

Perry je tonil vedno globlje in stvari so mu uhajale izpod nadzora. Skoraj deset let po prvi molitvi je prosil Boga, naj mu pokaže, da je z njim. Kot pripoveduje, je takrat izkusil moč Svetega Duha in začel jokati. “Nisem jokal, ker bi bil žalosten – jokal sem, ker sem se prvič v življenju počutil v redu. Počutil sem se varno, preskrbljeno.” Namesto slave je Boga tokrat prosil, naj mu pomaga, in njegova bolečina in praznina sta bili postopoma vse manjši.

Perry se je zaradi zlorabe drog leta 2011/12 vključil v nacionalni ameriški program za nadzor nad drogami. FOTO: Wikipedia

Perryjevo pričevanje na HBO

Pred slabim letom dni, novembra 2022, je Matthew Perry nastopil v pogovori oddaji televizije HBO, v kateri je priznal, da so mu zdravniki dali 2 % možnosti, da preživi poškodbo črevesja, ki se je zgodila zaradi pretirane uporabe drog. V bolnišnici so ga priklopili na napravo za zunajtelesni krvni obtok. "Pet ljudi je bilo tisto noč na tovrstni napravi, ki ji rečejo "zdrava marija", in štirje so umrli, jaz pa sem nekako preživel," je pripovedoval. 

Voditelj se je pošalil, da mora biti Bog njegov oboževalec, Perry pa je nato povedal: "Verjamem v višjo silo. Imam zelo tesen odnos z Njim, ki mi je zelo pomagal.


"Ni zabavno govoriti o teh stvareh. Ne maram govoriti o tem, vendar vem, da bo pomagalo ljudem, če o tem spregovorimo. Vem, da bo knjiga pomagala ljudem," je Perry še povedal o svoji avtobiografiji. 

Srečal se je s Stvarnikom

Po novici o tragični smrti priljubljenega igralca številni žalujejo, tako filmska industrija, igralci so ga na družbenih omrežjih opisali kot "pravi dar", kot tudi nešteti oboževalci serije Prijatelji po vsem svetu. 

Odlomek na koncu Perryjeve knjige pravi: "Svetloba se je pokazala kot obupanemu človeku, ki potrebuje pomoč, ista svetloba, ki obsije ocean, sončno svetlobo in čudovito zlato lesketajočo vodo." 

Matthew Perry se je s smrtjo rešil zemeljskih bolečin. Naj mu bo Bog milostljiv sodnik in dober plačnik. 

Nalaganje
Nazaj na vrh