Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mavrično-katehetske igre, Rakovnik 11. 6. 2016

Objava: 15. 06. 2016 / 07:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mavrično-katehetske igre, Rakovnik 11. 6. 2016

In glej, bilo je res dobro!

Mavrično-katehetske igre in Čarno jezero 11. junij 2016

Osrednji otroški festival ob koncu veroučnega leta je na Rakovniku v soboto, 11. junija, obiskalo več kot štiristo otrok. Dogodek Mavrično-katehetske igre in Čarno jezero so letos tretjič zapored skupaj pripravili revija Mavrica, Salezijanski mladinski center in Slovenski katehetski urad.

Tema letošnjega srečanja je bila in »In glej, bilo je zelo dobro«. Že takoj ob vstopu na prizorišče so otroci skozi igro okusili in podoživeli sedem dni stvarjenja: vstopili so skozi z baklami razsvetljeni obok, korak naprej sta jih pričakala deževna oblaka, v bazenčku so se morali pravilno razporediti kontinente po zemeljski obli, največ radovednosti pa je vzbujalo izstreljevanje zvezd na nebesni svod. Pravo doživetje, zlasti za mlajše, je bilo raziskovanje morskih globin, ko so se plazili skozi dolg tunel, poln pisanih ribic.



Sedmi dan je Bog počival, zato so tudi udeleženci svoje vkrcanje na prireditev sklenili z oddihom na blazinah.



Nato so se v dopoldanskem delu razporedili po dobro obiskanih delavnicah: na kuharski so izdelali sadna nabodala, ilustrator Damijan Stepančič jih je učil pripovedovati zgodbo skozi strip.


Z ilustratorko Andrejo Peklar so upodobili stvarjenje po svoji zamisli, sestavili so lahko velikansko sestavljanko s podobo Michelagelovega stvarjenja Adama.


V delavnici, ki jo je pripravil Zoo Ljubljana, so v roke prijeli kraljevega pitona ali božali gekona. Na travniku so lahko pocrkljali kunce.


S klobukom čarodeja Tonija so pričarali miško (in sicer računalniško), v gledališki delavnici so se preizkusili kot igralci, v pevski pa kot pevci. Da želijo biti okoljsko solidarni, so dokazali v delavnici slovenske Karitas, ko so na zelenem Golovcu pretekli nekaj krogov. Tisti, ki so dvomili, da je Bog ustvaril tudi šport, so se lahko preizkusili v mini golfu in drugih športnih spretnostih.


Kako deluje oklepno vozilo Hummer xxx je razložil četni vodnik R. Lunder, da uravnavanje vodnega curka zahteva veliko zbranosti in znanja, pa so jim potrpežljivo pokazali gasilci GD Barje.


Salezijanski novinci so jim pri lurški kapelici predstavili leto usmiljenja in podobo usmiljenega Jezusa. Da je dogajanje potekalo brez zapletov je poskrbela utečena ekipa animatorjev na čelu z Ano Hrbljan.














Na Mavričnem kvizu, ki ga vsako leto pripravi ugankar Andrej Praznik, je letos sodelovalo 16 ekip iz vse Slovenije.



V finalu, ki ga je razigrano vodila s. Magda Burger, sta se pomerili ekipi Dobrovnik miks in Ihanskih 7. Pokal zopet odnesli domov Dobrovničani, za kar jim je iskreno čestitala urednica Mavrice Melita Košir.


Melita Košir, Damijan Stepančič in Andreja Peklar so podelili tudi knjižne nagrade najbolj pridnim obiskovalcem Bralnim mišic, njihovim staršem pa dejala, da je branje zaklad, ki se nekoč zagotovo obrestuje.

Po ocenah organizatorja srečanja Jureta Babnika se je srečanja udeležilo okoli 400 otrok, ki jih je spremljalo veliko katehetov in staršev.


Pri veseli sveti maši so otroci poslušali pridigo odprtih ust, za kar je poskrbel salezijanec Jakob Trček, župnik iz Šentruperta, ki je z nekaj čarovniškimi triki želel ponazoriti, da stvarjenje sveta vseeno ni čarovnija, temveč del dobro premišljenega božjega načrta: »Bog nas ni ustvaril, da bi nam pokazal, kaj zna; ustvaril nas je, ker nas ima rad. Božja čarovnija je ljubezen. Imejmo se radi in imejmo radi to, kar nam je Bog podaril iz ljubezni.«



Posebno veselje otrok so bili mavrični baloni, ki so jih ob koncu maše animatorji raztresli s kora. Ko pa so udeležence pred cerkvijo pričakale prve dežne kaplje, ki so se kmalu spremenile v naliv, je bilo očitno, da se lahko za lepo dopoldansko vreme kljub slabim napovedim zahvalijo Mariji.

Barbara Kastelec
Foto Melita Košir in Barbara Kastelec

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh