Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali po porodu

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 13. 10. 2020 / 14:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2020 / 07:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali po porodu

Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali po porodu

Otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali po porodu, se spominjamo 15. oktobra.

FOTO: Pexels

V njihov spomin vsako leto v spominskih parkih po Sloveniji pripravijo obeležje. Beli baloni simbolično poletijo v nebo – s tem želijo javnost ozavestiti o smrti majhnih otrok, ki so pogosto zamolčani. Njihov odhod v večnost je prepogosto tabu tema, o kateri se premalo govori.

Vsako leto je prisotnih več družin, kar potrjuje dejstvo, da so spominski parki potrebni. S pomočjo občine, kjer je porodnišnica, se odpirajo pokopališče za otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Tako imamo v Sloveniji že sedem spominskih parkov.

Zaradi znanih razmer bo letos komemoracija potekala drugače, vseeno pa bodo ta dan obeležili na poseben način. Polet belih balonov bodo izvedli in posneli, kar si bo kasneje mogoče tudi ogledati.

Društvo Solzice v pomoč staršem, ki so izgubili otroka

Petra Paver Urek je na podlagi lastne izkušnje ustanovila društvo Solzice in pričela z združevanjem žalujočih družin ob izgubi otroka. V društvu izvajajo različne aktivnosti.

Izdali so knjigo z naslovom Prazna zibka, strto srce. To je prva knjiga v slovenskem prostoru, ki spregovori o izgubi otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Knjiga je v prvi vrsti namenjena žalujočim staršem, pa tudi vsem, ki se z njimi srečujejo: sorodnikom, prijateljem, sodelavcem, zdravniškemu osebju …

Žalovanje je osebna stvar in vsak posameznik ga doživlja drugače. V društvu se individualno srečajo z žalujočo družino, prilagodijo se vsaki družini na način, ki jim najbolj ustreza. To je namreč obdobje, ki je izredno težko za vse: starše, sorojence, bližnje in prijatelje, ki mnogokrat ne najdejo pravih besed. Na srečanja so zato vabljeni vsi, saj smrt otroka prizadene vso družino in nemalokrat potrebujejo podporo in pomoč vsi žalujoči člani družine.

Sodelovanje s porodnišnicami in pomoč pri pravnih zadevah

Poleg tega društvo Solzice sodeluje z osebjem v porodnišnicah in s skupnimi močmi se skušajo približati žalujoči družini. Zelo pomembno je tudi slovo od otroka in ohranitev spominov, ki jih je žal malo, a na poti žalovanja pomenijo zelo veliko.

V društvu poskrbijo tudi za pomoč pri pravnih zadevah (pokopi otrok, pomoč pri urejevanju plačil pokopa ipd.) in pomoč pri vračanju na delovno mesto, kar je večkrat lahko zelo zahtevno. V praksi se vse večkrat zgodi, da želi delodajalec informacije oz. nasvete, kako sprejeti žalujočo osebo nazaj na delovno mesto.

Za vse dodatne informacije so dosegljivi na info@solzice.si in na telefonski številki 041 532 916. Obiščete lahko tudi njihovo Facebook stran, kjer si preberite pričevanja mater, ki so izgubile svojega otroka.

Kupi v trgovini

Navzkrižja in izravnave
Proza
6,51€
Nalaganje
Nazaj na vrh