Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni tabor odraslih skavtov v Zgornjih Gorjah

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 22. 06. 2023 / 00:30
Oznake: Dogodek, Razvedrilo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2023 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni tabor odraslih skavtov v Zgornjih Gorjah
Fotografija je arhivska s tabora Beli bober. FOTO: Matjaž Maležič/Arhiv ZBOKSS

Mednarodni tabor odraslih skavtov v Zgornjih Gorjah

Združenje bratovščin odraslih skavtov in skavtinj (ZBOKSS) med 22. in 25. junijem v Zgornjih Gorjah gosti 5. Jamborette Alpe Jadran, mednarodni tabor za odrasle skavte. Geslo tabora, katerega osrednji lik bo Kekec s svojimi prijatelji, je Sejemo dobro voljo.

Jamborette Alpe Jadran je mednarodni tabor za odrasle skavte iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Slovenije, ki so povezani v mednarodno skupnost odraslih skavtov Alpe Jadran oz. Alpe Adria Scout. Jamborette organizirajo vsake štiri leta in je namenjen povezovanju odraslih skavtov iz omenjene regije ter krepitvi prijaznosti in miru med narodi, je pojasnila Katja Nastran, tajnica ZBOKSS.

Tabora se bo udeležilo 110 odraslih skavtov iz Slovenije, Italije in Avstrije. FOTO: Matjaž Maležič/Arhiv ZBOKSS

110 udeležencev iz treh držav

Hkrati je na vsakem taboru odrasli skavti spoznavajo državo gostiteljico, njeno zgodovino ter kulturne in naravne znamenitosti. Tako bodo letos udeleženci iz domovine in treh sosednjih držav s Kekcem in njegovimi prijatelji spoznavali Slovenijo. V štirih dneh bodo skavti spoznavali Kekčeve zgodbe, spoznavali Pokljuško sotesko in sotesko Vintgar, obiskali delavnico zvončarstva pri Antonu Poklukarju.

FOTO: Arhiv ZBOKSS

Na taboru pričakujejo 110 odraslih skavtov, med njimi 70 iz Italije, štiri iz Avstrije ter 26 iz Slovenije. V soboto, 24. junija, pa se jim bo pridružilo še 58 skavtov oz. članov družin, ko pripravljajo prireditev dan za družine. Ta dan pripravljajo različne ustvarjalne, plesne in glasbene delavnice, veliko igro ter druženje ob skavtskem ognju. Dan za družine je namenjen skavtskim družinam, ki zaradi organizacijskih omejitev na celotnem taboru ne morejo sodelovati.

Tabor bodo sklenili na slovenski državni praznik, dan državnosti, 25. junija, in sicer s sveto mašo pri župnišču v Zgornjih Gorjah.

FOTO: Matjaž Maležič/Arhiv ZBOKSS

Odrasli, ki v mladosti niso imeli priložnosti izkusiti skavtstva

Združenje odraslih skavtov je nastalo pred dobrimi dvajsetimi leti. »Takrat so odrasli skavti postali mnogi starši skavtov in drugi odrasli, ki v svoji mladosti niso imeli možnosti obiskovanja skavtov,« je povedala Nastranova.

Organizirani so v združenje, ki vključuje lokalne enote ali bratovščine. Teh je v letošnjem skavtskem letu 28, skupno pa združenje šteje okoli 350 članov. Članstvo je starostno zelo raznoliko, od mladih nekdanjih skavtskih voditeljev v poznih dvajsetih letih pa do prekaljenih odraslih skavtov, ki so upihnili že več kot osemdeset svečk.

FOTO: Arhiv ZBOKSS

Kaj je razlika med mladimi in odraslimi skavti?

Nastranova je pojasnila, da bratovščine odraslih skavtov nastajajo zelo različno: kot skupine staršev mladih skavtov, kot skupine starejših navdušencev nad skavtskim načinom življenja ali kot skupine mladih odraslih, ki so v svojem otroštvu in mladosti bili skavti v mladinski skavtski organizaciji ZSKSS in si želijo svojo skavtsko pot nadaljevati.

»Razlika med mladimi in odraslimi skavti je namreč v tem, da mladinska organizacija vzgaja mlade v odgovorne in samostojne kristjane in državljane, odrasli skavti pa drug drugega podpiramo v življenju po skavtski obljubi in zakonih v družinah, službah in drugih vidikih odraslega življenja.«

Načelnik ZBOKSS Žiga Nastran. FOTO: Arhiv ZBOKSS

Enkrat skavt, vedno skavt – velja za vse

Bratovščine se običajno srečujejo enkrat mesečno, tekom leta pa izvedejo tudi jesenovanje, zimovanje in poletni tabor. Na ravni združenja organizirajo veliko vsakoletnih dogodkov: skupen začetek skavtskega leta, sprejem Luči miru iz Betlehema, srečanje voditeljev bratovščin, Svet ZBOKSSa, dan veščin, romanje v Asissi ter na vsake tri leta tudi vseslovenski tabor odraslih skavtov. Mnoge bratovščine organizirajo tudi tradicionalne dogodke, na katere povabijo odrasle skavte iz cele Slovenije, npr. pohod na Golico in Porezen, nočni pohod na Blegoš …

Romanje v Asissi. FOTO: Matjaž Maležič/Arhiv ZBOKSS

Večina bratovščin dobro sodeluje tudi z lokalnimi stegi (lokalnimi enotami ZSKSSa) in so mladim skavtom v podporo in pomoč, hkrati pa tudi zgled, da rek našega ustanovitelja Badna-Powella »Enkrat skavt, vedno skavt« vsekakor velja.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh