Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medžugorje: vizitator o novi vatikanski opazovalnici, dokazovanju pristnosti in še čem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 16:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Medžugorje: vizitator o novi vatikanski opazovalnici, dokazovanju pristnosti in še čem
Papeški odposlanec v Medžugorju nadškof Aldo Cavalli. FOTO: Marjan Pogačnik

Medžugorje: vizitator o novi vatikanski opazovalnici, dokazovanju pristnosti in še čem

Papežev odposlanec v Medžugorju, 76-letni nadškof Aldo Cavalli, je v nedavnem pogovoru za katoliške medije komentiral novo vatikansko opazovalnico za Marijina prikazovanja, ki jo je ustanovil papež Frančišek, in trenutno dogajanje v priljubljenem romarskem središču v Bosni in Hercegovini.

Nadškof Cavalli, ki je bil v začetku tega tedna na obisku v Španiji, je po navedbah avstrijskega Kathpressa zatrdil, da je nova opazovalnica resnično potrebna, ker je domnevnih Marijinih prikazovanj veliko in je treba raziskati vse pojave, pa tudi z njimi povezane čudeže.

Katoliška cerkev je odvisna od tega, ali bo našla splošna merila, ki bodo lahko veljala za preiskavo vseh poročil o prikazovanjih, je pojasnil Cavalli. To nalogo bi lahko opravil novi urad v Vatikanu. Prav tako je pomembno, da pri tem delu pomaga vernikom, ki se soočajo z nasprotujočimi si izjavami. »Potrebujemo nekoga, ki pove: to je nekaj duhovnega, to ni,« je dejal Italijan, vatikanski diplomat, ki je pred tem deloval kot apostolski nuncij v Angoli, Čilu, Kolumbiji, na Malti in Nizozemskem, leta 2021 pa je sprejel položaj papeževega odposlanca v Medžugorju.

Bog lahko počne, kar hoče.

Glede poročil o prikazovanjih iz Medžugorja, ki jih Cerkev še ni priznala, in njihove obravnave je nadškof Cavalli opozoril na mednarodno komisijo v Vatikanu, ki se s tem že ukvarja. O napredku te preiskave nima informacij, je poudaril, zato je treba počakati na končno odločitev komisije. Dejstvu, da v zgodovini ni nobenega precedenčnega primera za 42-letno prijavljanje prikazovanj, ne pripisuje posebnega pomena. Kot je dejal, »Bog lahko počne, kar hoče«.

O papeževem odnosu do Medžugorja je nadškof poročal, kako je Frančišek »zelo vesel, da je to kraj molitve«, kljub temu pa je Medžugorje za razliko od Lurda ali Fatime še vedno le »župnija«, predvsem zato, ker niti mostarski škof niti papež sam še nista posredovala, da bi mu podelila status romarskega »svetišča«. Je pa Frančišek leta 2019 vsaj dovolil uradna romanja v Medžugorje - in s tem uradno spremstvo romarskih skupin s strani duhovnikov ali škofov. Posledično je po Cavallijevih besedah samo v preteklem letu v Medžugorje priromalo skupno 30.000 duhovnikov. »Cerkev stopa korak za korakom, vendar ukrepa,« je pojasnil apostolski vizitator.

Molitev pred Marijinim kipom. FOTO: Ivo Žajdela

Vsakdo povabljen, da »preveri sam«

Vatikanski diplomat, ki ves čas živi v Medžugorju in pravi, da tam vsak dan obhaja sveto mašo v hrvaškem jeziku, je v pogovoru omenil »veliko svobodo«, ki vlada na tem kraju. Kdor želi obiskati kraj prikazovanj ali vidce, to lahko stori, tako kot lahko vsak obiskovalec tam svobodno moli, gre k spovedi ali se udeleži svete maše - ali pa vsega tega ne stori. Zato lahko vsakdo »sam preveri stanje« in si ustvari lastno mnenje.

Zame je najpomembnejše, da so vidci običajni ljudje.

Nadškof Cavalli je v prijateljskih odnosih z vsemi medžugorskimi vidci in se z njimi pogosto pogovarja, sprejme njihovo povabilo ali jih povabi na svoj dom, kot je pojasnil. Večinoma se pogovarjajo o vsakdanjih temah, kot sta družina ali zdravje, tako nadškof, medtem ko se s tistimi, ki so danes stari že skoraj 60 let, ne pogovarja o njihovih domnevnih videnjih: »Zame je najpomembnejše, da so to običajni ljudje.« Cavalli pri tem vidi vzporednice z Lurdom ali Fatimo: na teh že priznanih krajih prikazovanj so bili po njegovih besedah v središču dogajanja tudi »običajni otroci«.

Mladifest. FOTO: arhiv Družine

Kraj, ki spreminja življenja

Tisti, ki pridejo v hercegovsko vas zgolj kot turisti, tu ne najdejo ničesar, »ker v tem kraju ničesar ni«, ocenjuje nadškof. Drugače pa je s tistimi, ki pridejo iz verskih razlogov. »Kdor gre tja molit, vstopi v kraj milosti,« je pojasnil Cavalli. Gledano s trezno presojo se v Medžugorju »dogajajo enake stvari kot v kateri koli drugi cerkvi«, toda večina romarjev odide »z načrtom in željo, da bi doma nadaljevali drugačno življenje«, saj je »v Medžugorju nekaj, kar te vabi k temu«. Kraj daje »številne duhovne sadove«, med drugim veliko duhovnih poklicev v posvečeno življenje kot ustanovitev družine. Poročajo tudi o telesnih ozdravljenjih.

V romarskem kraju ne bi smeli prevladati gospodarski interesi, še naprej pa je treba negovati pastoralno oskrbo.

Nadškof Cavalli je še posebej navdušen nad Mednarodnim festivalom mladih v Medžugorju (»Mladifest«), ki vsako poletje v Hercegovino privabi več deset tisoč mladih z vsega sveta. To so »duhovne vaje za mlade, ki so edinstvene na svetu«, je prepričan cerkveni dostojanstvenik. Nobena programska točka ni neobičajna: v osnovi gre za obhajanje svete maše, evharistično češčenje, molitev rožnega venca in križev pot, kar je vse »povsem običajno«, veliko truda pa je vloženega v dobro organizacijo dogodka.

Cavalli kot pomembno skrb omenja prizadevanje, »da bi Medžugorje ostalo kraj čiste milosti«. V romarskem kraju ne bi smeli prevladati gospodarski interesi, še naprej pa je treba negovati pastoralno oskrbo. To je povezano tudi s poslanstvom vizitatorja, ki mu je papež Frančišek zaupal nalogo, da spremlja in zagotavlja pastoralno oskrbo romarjev.

Videnja že 42 let

Medžugorje je eden največjih katoliških romarskih krajev na svetu in slovi po domnevnih Marijinih prikazovanjih, o katerih od leta 1981 poroča skupina »vidcev« iz vasi, ki so bili takrat otroci. Ta prikazovanja naj bi se v letnih, mesečnih ali celo dnevnih presledkih nadaljevala vse do danes.

Leta 2019 je papež odpravil dotlej veljavno prepoved uradnih romanj v Medžugorje.

Vatikan je pojav že večkrat dal raziskati: nazadnje in doslej najbolj podrobno ga je v letih med 2010 in 2014 preiskovala komisija pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija. Rezultati preiskave še niso bili objavljeni. Leta 2017 je papež Frančišek v Medžugorje poslal svojega odposlanca, da bi spremljal tamkajšnje romarje - najprej poljskega nadškofa Henryka Hoserja, leta 2021 pa njegovega naslednika Alda Cavallija. Leta 2019 je sveti oče odpravil dotlej veljavno prepoved uradnih romanj.

Nalaganje
Nazaj na vrh