Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Menihi: »Človekoljubna smrt je mogoča«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 05. 2020 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2023 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Menihi: »Človekoljubna smrt je mogoča«

Ali menihi umirajo drugače in kakšen je njihov odnos do smrti, razkriva knjiga Je čas umiranja.

Ali menihi umirajo drugače in kakšen je njihov odnos do smrti, razkriva knjiga Je čas umiranja, ki je izšla pri založbi Družina. Novinar Nicolas Diat se je odločil, da poizve, kako na vprašanja o smrti odgovarjajo menihi. Tako bi lahko ljudje lažje razumeli trpljenje, bolezni, bolečine in zadnje trenutke življenja.

»Pri menihih se lahko veliko naučimo, da nas Bog ne bi pozabil, preden zapustimo svet. Njihova človeškost, pogum in iskrenost silijo k občudovanju. Njihove besede na široko odpirajo vrata,« meni Diat.

Nismo obsojeni na osamljen konec

Menihi poznajo zapleteno, hitro in preprosto umiranje. O tem so spregovorili odkrito, brez olepševanja in prikrivanja. Videli so umirati svoje sobrate in ob tem spoznali, da je človekoljubna smrt mogoča, kar prinaša upanje v svet, ki bi smrt najraje skril. »Človek v 21. stoletju ni obsojen na osamljen konec brez ljubezni v nepoznanih sobah bolnišnic. Človek 21. stoletja ni obsojen na zbledelo človeškost našminkane in našemljene smrti v brezosebnih mrliških salonih,« ugotavlja avtor knjige Je čas umiranja.

Pri svojem raziskovanju je obiskal benediktince v samostanih En-Calcat, Solesmes in Fontgombault, trapiste v Sept-Fonsu, cistercijane v Cîteauxu, regularne kanonike v Lagrassu, premonstratence v Mondayju in puščavnike v Veliki kartuziji.

Avtor pripoveduje o kalvariji mladega redovnika, ki ga je prizadela huda bolezen, in o kanoniku, ki ga je uničila bitka z levkemijo, oriše potrtega brata, ki si je vzel življenje, opisuje blago in angelsko umiranje puščavnikov.

Lepe, posebne zgodbe

Kot pravi sam, njihova pričevanja niso mučna, temveč lepa in posebna, kakor znamenite pripovedi iz davnih časov. Kljub temu pa so se tudi umirajoči v samostanih spoprijemali s strahovi, tesnobo in skrbmi.

»Visoki samostanski zidovi še ničesar ne spremenijo. Bolezen lahko postane neizprosna in rovi trpljenja lahko strejo telo. Zgled menihov je nekje drugje. Kaže se v ponižnosti in preprostosti. Ko se približuje smrt, ko njena roka postaja silovitejša, je pri vseh menihih enako. Kakor srečni in nedolžni otroci so, nepotrpežljivo čakajo, da odvijejo darilo. Nobenega dvoma ni, da se obljuba ne bi izpolnila.«

Obiščite nas znova v naših knjigarnah!

 Informacije in naročila na:

telefon: 01/360-28-28,
e-naslov: narocila@druzina.si
ali prek naše spletne trgovine na
www.druzina.si

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh