Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Merklova nasprotuje prepovedi uporabe križev v šolah

Objava: 26. 04. 2010 / 15:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Merklova nasprotuje prepovedi uporabe križev v šolah

Prva nemška muslimanska ministrica je s prepovedjo uporabe verskih simbolov v šolah poskrbela za vročo razpravo

Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel zavrača zahtevo nove spodnjesaške ministrice za socialne zadeve in integracijo, muslimanke Aygül Özkan iz vrst krščansko-demokratske unije, da naj bi v šolah prepovedali uporabo verskih simbolov. S tem kanclerka podpira mnenje zvezne ministrice za integracijo, Marie Böhmer, ki je poudarila, da so križi izraz stoletja dolge krščanske tradicije v Nemčiji.

Özkanova, ki bo danes prisegla kot nova deželna ministrica, se je opredelila proti uporabi verskih simbolov v šolah, s tem seveda tudi križev. V pogovoru za nemški ‘Focus’ je Özkanova, muslimanka, dejala, da krščanski simboli ne sodijo v državne šole. Dodala je, da v učilnicah tudi naglavna pokrivala ‘nimajo kaj iskati’.

Predstavniki drugih strank predlog nove deželne ministrice zavračajo in govorijo o ‘novem kulturnem boju v nemških učilnicah’. Po njihovem mnenju bi morala tudi muslimanska deželna ministrica spoštovati s krščanstvom prežeto nemško kulturo.

Berlinski župan Klaus Wowereit pa je Özkanovo vzel v bran in pojasnjuje, da nova ministrica zgolj povzema odločitev zveznega ustavnega sodišča, vendar ogorčenje znotraj njene stranke kaže, da sama vanjo ne sodi.

Svoje ogorčenje nad mnenjem ministrice je izrazil tudi spodnjesaški predsednik vlade Christian Wulff, ki pravi, da njihova deželna vlada krščanske simbole, še posebej križe v šolskih prostorih, v luči strpne vzgoje na temeljih krščanskih vrednot toplo pozdravlja. Ministrica naj bi po njegovih besedah ‘zgolj izrazila svoje osebno mnenje’.

Vodja Katoliškega urada Spodnje Saške, Felix Bernard, pa je za nemško katoliško agencijo izjavil, da zaradi izjav Özkanove na Spodnjem Saškem s stene ne bodo sneli nobenega križa.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh