Zapri
Iskanje

Merklova po srečanju s papežem: Cerkev mora ostati verodostojna

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 10. 2021 / 16:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2021 / 17:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Merklova po srečanju s papežem: Cerkev mora ostati verodostojna

Merklova po srečanju s papežem: Cerkev mora ostati verodostojna
Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel je danes na poslovilnem obisku v Vatikanu FOTO: Vatican Media
Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel je bila danes v Vatikanu na poslovilnem obisku pri papežu Frančišku.

Med približno enournim pogovorom sta s svetim očetom izmenjala mnenja o trenutnih političnih izzivih v svetu, kot so recimo podnebne spremembe, pa tudi o izzivih Cerkve, ki se v zadnjih letih sooča s škandali spolnih zlorab s strani duhovnikov, kot je Merklova po navedbah avstrijskega Kathpressa po avdienci povedala na srečanju s časnikarji.

Angela Merkel med pogovorom s papežem Frančiškom FOTO: Vatican Media

Na področju zlorab mora na dan priti vsa resnica.

Posebej je opozorila na svoj jutranji obisk v Centru za zaščito otrok in mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriana. S tem je želela poudariti, da mora na področju zlorab »na dan priti vsa resnica« in da se mora Cerkev s tem vprašanjem temeljito soočiti. Omenjena ustanova, ki se je pred kratkim preoblikovala v Inštitut za antropologijo, v svetu velja za eno vodilnih ustanov v boju proti zlorabam otrok in mladoletnih.

Cerkev mora ohraniti svojo verodostojnost

Cerkev, tako Merklova, bi morala ohraniti svojo verodostojnost. To je temeljnega pomena tudi zato, ker je pomembna partnerica pri številnih globalnih izzivih. Kanclerki se zdi spodbudno, da Cerkev v svetu še vedno igra pomembno in konstruktivno vlogo. Podnebne spremembe zahtevajo »radikalno spremembo naših življenj«, zato je osebno prizadevanje papeža Frančiška tudi pred bližajočim se podnebnim vrhom COP26 v Glasgowu tako zelo pomenljivo.

Kanclerka Merklova in kardinal Parolin FOTO: Vatican Media

Po srečanju s papežem se je Merklova sestala še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, sogovornika pa sta se dotaknila različnih sporov, ki trenutno vladajo v svetu. Po mnenju kanclerke so pri tem izjemno pomembna prizadevanja Cerkve in njenih človekoljubnih organizacij v številnih državah. Svoj prispevek lahko tu ponudi tudi Nemčija, predvsem pri izzivih, kot so podnebne spremembe, raznolikost vrst, mir in človekoljubna pomoč, trenutno recimo v Afganistanu.

Nagovor na molitvenem srečanju za mir, obisk pri Draghiju

Tik pred srečanjem s papežem je Merklova obiskala tudi baziliko sv. Petra, kjer jo je sprejel kardinal Mauro Gambetti, višji duhovnik bazilike, ki je kanclerko popeljal po svetišču. Popoldne se bo nemška političarka skupaj s svetim očetom udeležila še sklepne slovesnosti medverskega molitvenega srečanja za mir v rimskem Koloseju, kjer bo zbrane tudi nagovorila, na programu obiska v Rimu pa je bilo tudi srečanje s predsednikom italijanske vlade Mariom Draghijem.

Kanclerka Merklova in predsednik italijanske vlade Mario Draghi FOTO: Vatican Media

Pogovor z izvedencem za zaščito otrok p. Zollnerjem

Med obiskom na Inštitutu za antropologijo na Papeški univerzi Gregoriana je kanclerko Merklovo zanimalo, v kolikšni meri so žrtve zlorab vpete v delo inštituta, je po srečanju povedal vodja ustanove, nemški jezuit p. Hans Zollner. Postavila je tudi nekaj vprašanj glede strukturnih in pravnih posledic zlorab ter odpora in podpore s strani Cerkve ter z nemškim jezuitom spregovorila o prevzemu pravne in moralne odgovornosti s strani cerkvenih voditeljev – tudi v luči trenutnih razprav v nemški Cerkvi.

»Razpravljala sva o tem, kako bi škofovske konference po vsem svetu prepričali, da dejansko počnejo to, kar se od njih pričakuje,« je pojasnil p. Zollner. Ker je delo inštituta za Cerkev na nek način pomembno za celoten sistem, sta sogovornika v približno 50-minutnem pogovoru izmenjala tudi nekaj besed o odnosu med Cerkvijo in državo ter o morebitni dolgoročni državni podpori Cerkvi.

»Inštitut za antropologijo - interdisciplinarne študije o človekovem dostojanstvu in skrbi za zaščite potrebne osebe« (IADC) nudi študijske programe za kandidate, ki so dejavni na področju zaščite otrok in preprečevanja zlorab, in sicer v angleškem in španskem jeziku. Pri svojem delu sodeluje s številnimi mednarodnimi partnerji.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh