Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Merklova v soboto pri papežu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 05. 2013 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Merklova v soboto pri papežu

Z Benediktom XVI. se nemška kanclerka ni nikoli 'ujela'.

Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel bo v soboto malce nepričakovano v Vatikanu obiskala papeža Frančiška. Sveti oče bo predsednico nemške vlade sprejel v 45-minutno avdienco. Sogovornika naj bi se sestala v nemškem kolegiju 'Campo Santo Teutonico'.

Merklova se je 19. marca letos udeležila umestitvene slovesnosti novega papeža Frančiška v Vatikanu. Pred tem, torej v času pontifikata Benedikta XVI., pa papeške države ni nikoli obiskala. Vatikanska diplomacija je dotelj srečanja predsednikov vlad s papežem v volilnem letu dotične države zavračala. Papež Frančišek na tem področju očitno vodi drugačno politiko; v Nemčiji so namreč 22. septambra letos razpisane volitve v tamkajšnji parlament.

Merklova se je med svojim prvim obiskom v Vatikanu leta 2003 sestala s takrat že vidno opešanim papežem Janezom Pavlom II. Tema njunega pogovora je bila vojna v Iraku, pri svojih stališčih pa nista našla skupne točke. Poljski papež si je prizadeval za mir in se je zoperstavil odločitvam tedanjega ameriškega predsednika. Merklova pa ja zagovarjala medatlantsko zavezništvo z Georgeom W. Bushem. To je bilo obdobje, ko so v Vatikanu z večjo naklonjenostjo sprejeli zunanjega ministra, predstavnika Zelenih, Joschko Fischerja, kot pa krščansko-demokratsko vodjo opozicije.

Med svojim prvim obiskom v Vatikanu se je Merklova seznanila s kardinalom v rimski kuriji, Josephom Ratzingerjem. Razpravljala sta o krščanskih elementih v politiki in o stanju krščansko-demokratske stranke v Nemčiji. Takrat je med njima vzklilo medsebojno spoštovanje, kakšne posebne bližine pa ni bilo čutiti.

Ko je bil kardinal Ratzinger aprila 2005 izvoljen za papeža, Merklova še ni bila na položaju zvezne kanclerke. Nemško vlado je prevzela sedem mesecev po Ratzingerjevi izvolitvi. V javnosti Merklova in Benedikt XVI. nikoli nista zares našla skupne besede, ob čemer pa sta si katoličan z Bavarske in vzhodnonemška protestantka v svoji razumski strogosti in osebni resnosti verjetno bolj podobna, kot si lahko predstavljamo.

Predsednica nemške vlade se je z nemškim papežem v času njegovega pontifikata srečala trikrat, vendar nikoli v Vatikanu. Leta 2006 je Benedikta XVI. obiskala v njegovi letni rezidenci v Castel Gandolfu, dvakrat pa sta se Merklova in upokojeni papež srečala med papeževim obiskom v Nemčiji

Izjava Merklove po neki tiskovni konferenci leta 2009 je močno obremenila njun odnos. Takrat je kanclerka izrazila kritiko papežu zaradi po njenem mnenju neodločnega odziva na antisemitistične izjave lefebvrovskega škofa Richarda Williamsona. Med nenapisana pravila nemške države sodi tudi to, da zanikanje holokavsta v javnem prostoru ne more ostati neopaženo. Od Vatikana je zahtevala 'povsem enoznačno' pojasnilo.

Pri novem papežu je preteklost očitno pozabljena. Merklova je kot ena izmed prvih voditeljev enajstih vlad Frančišku čestitala ob izvolitvi pod kupolo Petrove bazilike. Tudi kasneje je pokazala vidno ganjenost ob dogajanju v Vatikanu. Izrekla je pohvalo razumljivemu jeziku papeža Frančiška in njegovemu načinu približevanja ljudem.

Ravno 'nerimskost' pri latinskoameriškem papežu je očitno lastnost, ki je protestantki Merklovi še posebej všeč. Rimski blišč se ji zdi sumljiv, naj bi nekoč izjavila. Pričakovati je, da bo papeža Frančiška povabila na obisk v Berlin. Ali ga bo Merklova tam lahko še sprejela kot zvezna kanclerka, pa je odvisno od izida septembrskih volitev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh