Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Metka Klevišar prva prejemnica nagrade Nadje Maganja

Objava: 17. 02. 2010 / 09:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Metka Klevišar prva prejemnica nagrade Nadje Maganja

Klevišarjevi bodo nagrado podelili 22. februarja v Trstu

Doslej prva prejemnica nagrade Nadje Maganja je priznana slovenska onkologinja in ustanoviteljica Slovenskega društva Hospic Metka Klevišar. Priznanje, namenjeno ženskam, katerih življenje zaznamujejo izkušnja vere in vrednote, ki so odlikovale življenje in delo Nadje Maganja, bodo Klevišarjevi podelili 22. februarja v Trstu, na sedežu Društva slovenskih izobražencev.

Ime prejemnice so v ponedeljek, teden dni pred podelitvijo, razkrili predstavniki odbora za podelitev nagrade, posvečene Nadji Maganja - tržaški slovenski zgodovinarki, raziskovalki, publicistki ter javni in kulturni delavki, ki je živela v letih 1951-2006. Njeno življenje je bilo naravnano na koordinate krščanske ljubezni, preko katere je oblikovala tudi svojo pripadnost slovenskemu narodu in slovenski narodni skupnosti v Italiji.

Nagrado so ustanovili Skupnost sv. Egidija v Furlaniji-Julijski krajini, ki si prizadeva za evangelizacijo in karitativno delo, Društvo slovenskih izobražencev (DSI) iz Trsta, Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO) in družina Nadje Maganja. Predstavnica skupnosti sv. Egidija je pojasnila, da so prijatelji gospe Maganja želeli počastiti njen spomin s konkretnim dejanjem in so tokrat denar zbrali sami, ker pa si želijo, da bi nagrada v prihodnje postala stalnica, bo že prihodnje leto na voljo tekoči račun Skupnosti sv. Egidija, na katerega bodo lahko dobrotniki nakazali svoj dar.

Novoustanovljeno priznanje bodo podeljevali ženskam, katerih življenje odlikujejo izkušnja vere ter vrednote Nadje Maganja. Kot piše v pravilniku nagrade, gre predvsem za vrednote, kot so vera in molitev, ljubezen do raziskovanja in pisanja, službe bližnjemu, medverskega dialoga ter pedagogike, solidarnost z revnimi in varstvo človekovih pravic.

Letos gre nagrada v roke onkologinje Metke Klevišar, ki je skupaj s sodelavci leta 1995 ustanovila Slovensko društvo Hospic - neprofitno organizacijo, ki spremlja neozdravljivo bolne in njihove svojce ter si prizadeva za detabuizacijo smrti in za naraven odnos do umiranja v slovenski družbi.

Leta 1994 je po izboru revije Naša žena Klevišarjeva prejela priznanje dobrotnice leta, leta 1995 pa je postala Slovenka leta.

Na fotografiji: prejemnica nagrade Metka Klevišar

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh