Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Metropolit Hilarion pri papežu: skupna prizadevanja za Bližnji vzhod

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 02. 2020 / 11:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2020 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Metropolit Hilarion pri papežu: skupna prizadevanja za Bližnji vzhod

Metropolit Hilarion pri papežu: skupna prizadevanja za Bližnji vzhod

»Ohraniti je treba navzočnost kristjanov na Bližnjem vzhodu.«

Foto: Vatican Media

Papež je včeraj v avdienco sprejel vodjo urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolita Hilariona, so po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Povod za obisk pravoslavnega gosta je bila četrta obletnica zgodovinskega srečanja med Frančiškom in patriarhom Kirilom leta 2016 na Kubi.

V pogovoru za spletni portal Vatican News je metropolit Hilarion poudaril, da sta Kiril in Frančišek »odprla novo stran v odnosih med rusko pravoslavno in Katoliško cerkvijo«. Zdaj pa je pomembno, da sprejete odločitve tudi udejanjimo. Obisk v Rimu je dobra priložnost za pogovor o trenutnih in prihodnjih projektih, pri tem pa so posebej pomembna skupna prizadevanja za človekoljubne namene na Bližnjem vzhodu.

Na tem območju se »praktično dogaja genocid nad kristjani«, je dejal ruski duhovnik in spodbudil: »Vse moramo storiti, da ohranimo krščansko navzočnost na Bližnjem vzhodu.« Zahodna politika in mediji o tem dolgo časa niso govorili. Papež in patriarh sta bila tista, ki sta to vprašanje postavila v središče svetovne pozornosti. Medtem je zaščita kristjanov na Bližnjem vzhodu postala tudi ena osrednjih nalog vlade ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Metropolit Hilarion je spregovoril o »strateški navezi« med katoličani in pravoslavnimi za zaščito preganjanih kristjanov po vsem svetu. Sicer ni mogoče, da bi z danes na jutri rešili vsa vprašanja med obema Cerkvama, »toda nič nas ne ovir pri tem, da med seboj sodelujemo kot zavezniki in prijatelji«. Za to ni potrebna cerkvena edinost, niso potrebni kompromisi, ampak le dobra volja.

Vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu je omenil tudi nekatere druge teme, pri katerih bi morali katoličani in pravoslavni tesneje sodelovati. Konkretno je navedel zaščito življenja »od spočetja do naravne smrti« in zakonsko zvezo »kot združitev moškega in ženske z namenom razmnoževanja«. Kristjani bi se morali skupaj upreti »propagandi nemoralnega načina življenja«, ki ga danes vse močneje podpirajo mediji in visoki predstavniki civilne družbe.

Metropolit Hilarion se je v Vatikanu srečal tudi s tamkajšnjim »ministrom za ekumenizem« kardinalom Kurtom Kochom. Z Moskovskega patriarhata so sporočili, da sta sogovornika razpravljala o odnosih med obema Cerkvama in izrekla posebno spodbudo medsebojnemu dialogu«.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh