Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Michelangelo in Sebastiano v londonski Narodni galeriji

Za vas piše:
STA
Objava: 18. 01. 2017 / 09:12
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Michelangelo in Sebastiano v londonski Narodni galeriji

V marcu pripravljajo razstavo o njunem umetniškem sodelovanju.

V londonski Narodni galeriji za 15. marec napovedujejo odprtje razstave z naslovom Michelangelo in Sebastiano. Kot poroča STA, bo razstava predstavila umetniško sodelovanje med dvema velikima renesančnima mojstroma, Michelangelom in Sebastianom del Piombom med letoma 1510 in 1540.



Umetnika sta se spoznala leta 1511 v Rimu, kjer je Michelangelo končeval poslikave na stropu znamenite Sikstinske kapele. Postala sta prijatelja in sodelavca pri nekaterih projektih. Razstava se bo osredotočila na dve njuni sodelovanji: pri sliki Pieta za cerkev San Francesco v Viterbu (okoli 1512-16), ki si jo bodo za to priložnost izposodili iz Mestnega muzeja v Viterbu, in sliki Obujenje Lazarja, ki je nastala za stolnico v francoskem mestu Narbonne; slednja je eno najvidnejših umetniških del v zbirki Narodne galerije.



V postavitev bo vključenih tudi nekaj njunih del iz obdobja, preden sta se spoznala, predstavljena pa bo tudi njuna intenzivna in zaupna korespondenca, ki bo ponudila dober vpogled v zakulisje njunega življenja in ustvarjanja, njune skrbi, težave in trenutke slave. Razstava bo na ogled do 25. junija.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, se je rodil v Cepreseju. S 13 leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel je v Bologni, nato v Rimu, Firencah in znova v Rimu.

Sebastiano del Piombo (okoli 1485-1547) se je slikarstva učil pri Giovanniju Belliniju in Giorgioneju. V Rimu je najprej sodeloval z Rafaelom, nato je spoznal Michelangela. Bil je eden redkih slikarjev, ki se je z njim dobro razumel. Michelangelo ga je tudi spodbujal k tekmi z Rafaelom. Slikal je portrete in verske podobe.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh