Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Migrantski duhovnik zapustil Mehiko 'zaradi pokorščine Cerkvi'

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 21. 05. 2012 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Migrantski duhovnik zapustil Mehiko 'zaradi pokorščine Cerkvi'

Alejandro Solalinde je v preteklosti vedno znova kritično ocenjeval mamilaško mafijo v tej srednjeameriški državi.

Mehiški katoliški duhovnik Alejandro Solalinde, ki so mu zaradi njegovega zavzemanja za migrante grozili celo s smrtjo, je pojasnil, da je domovino zapustil zgolj zaradi navodil cerkvenega vodstva. »Mehiko zapuščam zaradi pokorščine Cerkvi, ne pa iz strahu«, je po navedbah mehiškega dnevnika 'Diario Xalapa' izjavil duhovnik. Solalinde je svoj odhod pojasnil kot 'strateški umik', obenem pa je krajevne politike obtožil sodelovanja z mamilaško mafijo in jim očital, da prav oni stojijo za omenjenimi grožnjami.

Njegova javna kritika kršenja človekovih pravic med nezakonitimi priseljenci je trn v oko krajevni politiki, meni Solalinde. Oblasti sploh ne ukrepajo, možnosti njegovega lastnega vpliva pa so precej omejene. Kot pojasnjuje, ni ne policist ne agent protimamilaških enot, ampak le 'preprost duhovnik'. Po njegovem mnenju je po navedbah tamkajšnjega dnevnika 'Informador' za grožnje s smrtjo odgovoren nekdanji guverner mehiške zvezne države Oaxaca, Ulises Ruiz.

Pred nekaj dnevi je Solalinde napovedal svoj odstop s položaja koordinatorja socialne pastorale v škofiji Tehuantepec. Organizacije za varstvo človekovih pravic in Mehiška škofovska konferenca so ta korak označili kot nujen. V začetku minulega tedna je zapustil državo. Duhovnik je v preteklosti vedno znova kritično ocenjeval mehiško mamilaško mafijo.

Solalinde je doslej vodil katoliško središče za priseljence iz Srednje in Južne Amerike. V zvezni državi Oaxaca je zanje urejal tudi začasna bivališča in beguncem na poti proti Združenim državam Amerike nudil varna prenočišča ter jih ščitil pred kremplji mamilaške mafije. Tamkajšnja škofovska konferenca je pojasnila, da bo Solalinde kasneje zopet prevzel svoje delo, vendar termin njegovega povratka zaenkrat še ni znan.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh