Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milejši ruski zakon o bogoskrunstvu prestal drugo branje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 05. 2013 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Milejši ruski zakon o bogoskrunstvu prestal drugo branje

Zakon v pripravi po razvpitem nastopu punk skupine 'Pussy Riot'; članica skupine Aljohina iz protesta proti izključitvi iz obravnave pričela z gladovno stavko.

V Rusiji so tik pred sprejetjem spornega novega zakona o bogoskrunstvu. Predlog, ki predvideva do treh let zaporne kazni za 'žalitev Boga in verskih čustev', je v drugem branju z opazno večino prestal glasovanje v državnem parlamentu v Moskvi. Za pravnomočnost zakona je potreben še tretji krog glasovanja.

Vladna stranka 'Enotna Rusija' je zakonsko pobudo upravičila z naraščanjem 'žaljenja verskih čustev posameznih verskih skupnosti in namernega povzročanja škode na svetih krajih'. Tudi nastop razvpite punk skupine 'Pussy Riot' v največjem pravoslavnem svetišču v Moskvi februarja lani – članice skupine so pred tamkajšnjim oltarjem besedno napadle predsednika Putina in patriarha Kirila I. – so navedli kot utemeljitev za pripravo novega zakona.

Kritika prvotnega osnutka je privedla do milejše različice kot je bila sprva načrtovana: med prvim branjem v letošnjem aprilu je bila v osnutku predvidena še petletna zaporna kazen za skrunitev cerkvenih prostorov in tri leta zapora za žaljenje verskih čustev. Po novem naj bi odstavek 148 kazenskega zakonika spremenili tako, da je tudi za žaljenje verskih skupnosti in skrunitev njihovih svetih krajev predvidena kazen v višini do 12.400 verov, 480 ur družbeno koristnega dela in tri leta zaporne kazni. Doslej je bila najvišja možna kazen trije meseci zapora.

Ruski borci za človekove pravice pa so izrazili kritiko novega zakonskega besedila: po njihovem mnenju je usmerjeno zgolj v eno družbeno skupino, v celoti naj bi utišal kritike Cerkve in zvišuje pritisk države na civilno družbo.

Kljub predvideni triletni zaporni kazni pa prihodnji ruski zakon – sprejetje predloga po tretjem branju naj bi bilo le še stvar uradnega postopka – ne izstopa iz niza podobnih zakonov v drugih evropskih državah; tudi v Nemčiji, denimo, je za bogoskrunstvo predvidena zaporna kazen v višini treh let.

Pritisk za poostritev zakonodaje je prišel predvsem s strani ruske pravoslavne Cerkve, ki se je po obsodbi članic skupine 'Pussy Riot' pritoževala, kako Rusiji manjka ustrezna zakonodaja za žaljenje verskih čustev.

Dve članici omenjene punk skupine sta bili zaradi 'razgrajaštva na podlagi verskega sovraštva' obsojeni na dve leti zaporne kazni. Tretja je po uspešnem prizivu dobila pogojno kazen.

Ena izmed obeh zaprtih glasbenic, Marija Aljohina, je minuli teden pričela z gladovno stavko, so poročale ruske agencije. Obtoženka protestira proti svoji izključitvi iz odločilne sodne obravnave in želi s stavko doseči, da bi lahko prisostvovala zaslišanju o možnosti svojega predčasnega izpusta iz zapora.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh