Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milosti polni: film po resnični zgodbi španskega nogometaša Valda

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 28. 02. 2023 / 09:55
Oznake: Družba, Kultura, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 17:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milosti polni: film po resnični zgodbi španskega nogometaša Valda
Prizor iz filma Milosti polni. FOTO: arhiv Kinodvora

Milosti polni: film po resnični zgodbi španskega nogometaša Valda

Do konca marca si lahko v kinematografih ogledamo španski družinski film Milosti polni (Llenos de gracia), ki nagovarja socialno in vzgojno problematiko ter spregovori o pomenu nogometa, pravega doma in trdne skupnosti.

Drugi celovečerec režiserja Roberta Buesa nas popelje na začetek poletja 1994. Učenci deške internatske šole El Parral odhajajo domov, enajsterica tistih, ki nimajo doma, kamor bi se lahko vrnili, pa je primorana ostati tam in poletje preživeti za samostanskimi zidovi. Da jim ni dolgčas, fantje kot za stavo počnejo vse, kar je prepovedano, in na vse pretege nagajajo okoliškim krajanom. V upanju, da bo falote vsaj približno obdržala pod nadzorom, mati prednica k njim pošlje s. Marino. Fantje že ob prvem srečanju z njo spoznajo, da ni tipična nuna, vendar se ne dajo zlahka. Kdo bo koga? Lahko težave reši nogomet?

Prizor iz filma. FOTO: arhiv Kindovora

Navdihnjen po resnični zgodbi

Ideja za zgodbo, hkrati polno bolečine in smeha, izhaja iz življenja španskega nogometaša Valda, ki je po otroštvu v internatski šoli pri redovnicah treniral v nogometni šoli Reala Madrid in nato igral za več španskih prvoligašev, predvsem Osasuno, Espanyol in Levante. V videu vidimo Valda, ki si je ogledal film in o njem dejal: "To je zgodba mojega otroštva". 


Opozoriti velja, da film ni nogometaševa biografija, pač pa izmišljena zgodba, ki pa so jo navdihnili njegovi nogometni začetki, zasluge za katere pripisuje resnični s. Marini. Tudi šola oz. internat se v filmu imenuje drugače od tistega, kjer je otroštvo preživel Valdo.

Nogometni začetki španskega nogometaša Valda so se začeli v samostanu redovnic. FOTO: arhiv Kinodvora

Kje si lahko ogledate film? 

Film bo v Kinodvoru na sporedu ob sobotah in nedeljah do konca marca, videti pa ga bo mogoče tudi v drugih kinematografih Art kino mreže Slovenije.


Recenzijo lahko preberete v 10. številki Naše družine.


Nalaganje
Nazaj na vrh