Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister v poslanici o skrbi za najranljivejše skupine otrok

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 10. 2021 / 19:44
Oznake: Mladi, Odnosi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 19:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister v poslanici o skrbi za najranljivejše skupine otrok
Prizadevati si je treba najmlajše zaščititi pred izkoriščanjem, nasiljem, zlorabo in jim zagotoviti odraščanje v zdravem in podpornem okolju, v katerem se izobražujejo, igrajo in spoznavajo nove prijatelje, poudarja Janez Cigler Kralj. FOTO: Tatjana Splic

Minister v poslanici o skrbi za najranljivejše skupine otrok

Osrednja tema letošnjega tedna otroka, »razigran uživaj dan«, želi postaviti protiutež posledicam ukrepov zoper epidemijo covida-19 in poudariti pomen igre, igranja in prostega časa. Ob tednu otroka se je s poslanico oglasil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Da je epidemija močno posegla na področja družinske politike in spremenila tudi način življenja otrok, ki so sicer povprečno manj izpostavljeni covidu-19, kar pa še ne pomeni, da so zaradi ukrepov manj ranljivi, je poudaril minister.

Vse večji pritiski, pričakovanja in tveganja

»Družina je kot osnovna in tako najbolj ranljiva celica družbe izpostavljena vse večjim pritiskom, pričakovanjem in tveganjem, zato potrebuje različne oblike podpore in pomoči, tudi v obliki brezplačnih psihosocialnih programov pomoči,« je v poslanico zapisal Janez Cigler Kralj.

Težave in potrebe otrok v vseh okoljih

Otroci ne morejo sami vplivati na to, v kakšnem okolju in položaju bodo odraščali, zato je še pomembneje biti pozoren na njihovo blaginjo in stremeti k izboljšanju stanja. »Samo na podlagi ugotovljenega položaja in prepoznanih potreb lahko pripravimo otrokom prilagojene ukrepe, ki bodo omogočali spreminjanje položaja na bolje. Več pozornosti je treba usmeriti na težave in potrebe otrok v vseh okoljih,« je prepričan minister.

Janez Cigler Kralj: Družinska politika mora še naprej namenjati posebno pozornost v skrbi zlasti za socialno izključene skupine otrok. FOTO: Tatjana Splichal

Zaščita pred izkoriščanjem, nasiljem in zlorabo

Prizadevati si je treba najmlajše zaščititi pred izkoriščanjem, nasiljem, zlorabo in jim zagotoviti odraščanje v zdravem in podpornem okolju, v katerem se izobražujejo, igrajo in spoznavajo nove prijatelje, poudarja Cigler Kralj. Njegovo ministrstvo je pripravilo tudi nabor ukrepov v Programu za otroke 2020–2025, v katerem so tudi varovalni dejavniki na področjih, ki jih zahteva sodobni čas, denimo varnost otrok v digitalnem okolju.

Državna pomoč staršem letos rojenih otrok

Država namenja staršem letos rojenih otrok različne oblike finančne pomoči: zvišan enkratni prejemek ob rojstvu otroka, zvišana starševski dodatek in starševsko nadomestilo … »Med epidemijo so ogrožene družine prejele in še prejemajo solidarnostne dodatke za otroke do 18 let, polnoletne dijake, novorojence, otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, velike družine … Ukrep izplačila enkratnih solidarnostnih dodatkov s področja družine je osredotočen na izboljšanje socialnega položaja zlasti družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, rejnikov …,« je zapisano v poslanici.

TUDI DRUŽINA PRAZNUJE TEDEN OTROKA! V tednu otroka vam ob uporabi promocijske kode podarjamo popust na knjige iz zbirke Kaja in 5 jezikov ljubezni otrok in najstnikov. Ob nakupu vpišite promocijsko kodo otrok15 in pridobite 15 % popusta na izbrane knjige. Akcija velja do nedelje, 10. oktobra 2021.

Povečati vključenost otrok v vrtce

Z novim šolskim letom je država spet uvedla pravico do brezplačnega vrtca za drugega otroka iz iste družine, obenem so starši oproščeni plačila vrtca tudi za vsakega nadaljnjega otroka ne glede na to, ali je v vrtec vključen hkrati s sorojencem. »Država želi povečati vključenost predšolskih otrok v vrtce, vzpostaviti bolje pogoje za mlade družine, da se bodo lahko lažje odločale za več otrok, in pozitivno vplivati k izboljšanju demografskega stanja v Sloveniji,« izpostavlja Cigler Kralj.

Varno okolje ter biti slišan in vključen v odločanje

Pravici slehernega otroka sta varno okolje ter biti slišan in vključen v odločanje v vprašanjih, ki se nanašajo nanj. »V družbi so tudi še posebej ranljive socialno izključene skupine otrok: otroci iz socialno in finančno prikrajšanega okolja, otroci, prikrajšani za primerno družinsko okolje, otroci v postopkih, mladoletne žrtve nasilje, otroci s posebnimi potrebami, otroci etničnih skupnosti, otroci begunci, otroci brez spremstva … Družinska politika mora zato še naprej namenjati posebno pozornost v skrbi zlasti za socialno izključene skupine otrok,« je poslanico končal minister Janez Cigler Kralj.

Kupi v trgovini

Še vedno se ljubiva
Medosebni odnosi
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh