Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo namerava dvigniti višino subvencije študentske prehrane za vsaj en evro

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 01. 2023 / 10:31
Oznake: Mladi, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2023 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo namerava dvigniti višino subvencije študentske prehrane za vsaj en evro
FOTO: Pexels

Ministrstvo namerava dvigniti višino subvencije študentske prehrane za vsaj en evro

Študenti so ob začetku letošnjega leta tudi na lastni koži občutili posledice draginje. Mnogi ponudniki subvencionirane študentske prehrane so namreč podražili cene. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nameravajo zato z novelo Zakona o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP) dvigniti višino subvencije za vsaj en evro.

Kot smo že poročali, se je z novim letom subvencija sicer zvišala z 2,82 evra na 3,5 evra, a se je ob tem povišala tudi najvišja vrednost obroka, in sicer s sedem na devet evrov. V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) opozarjajo, da bo kljub dvigu subvencije študent za posamezen obrok moral v povprečju plačati 1,08 evra več kot pred novim letom.

Znesek subvencije naj bi znašal najmanj 4,5 evra

Na pristojnem ministrstvu nameravajo dvig subvencije izvesti v dveh korakih. »1. marca se bo subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignila za okrog 35 centov. Po redni uskladitvi pa bomo v noveli ZSŠP določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za okrog 30 odstotkov,« so pojasnili.

Izgradnja novih javnih menz

Obenem napovedujejo, da bodo proučili možnost zakonske omejitve najvišje možne cene študentskega obroka, ki bo služila čezmernim podražitvam. »Zavedamo se tudi dodatnih pomanjkljivosti trenutne ureditve, zato bomo proučili pogoje glede izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov ter se zavzeli za prenovo trenutnega sistema, tudi s spodbujanjem vzpostavljanja izgradnje novih javnih menz, ki bi na neprofiten način zagotavljale dostopne kakovostne in polnovredne obroke vsem študentkam in študentom.«

Leta 2012 je bilo v Sloveniji 743 ponudnikov študentske prehrane, lani pa le še 311.

Boljši nadzor nad ponudniki študentske prehrane 

»Okrepiti moramo nadzor nad ponudniki študentske prehrane, saj nekateri ponudniki izigravajo sistem in ne spoštujejo predpisanih standardov glede ponudbe študentske prehrane,« poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da je za ta nadzor pristojna Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), s katero se bodo zaradi zaznanih anomalij skupaj dogovorili glede okrepljenega inšpekcijskega nadzora nad ponudniki študentske prehrane in doslednega sankcioniranja kršiteljev.

Dvig najnižje bruto urne postavke

V januarju bo začel veljati tudi nov znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov. Ta se predvidoma zvišal s 6,17 evra na približno 6,92 evra bruto.


Nalaganje
Nazaj na vrh