Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo za zdravje: »Zaračunavanje dodatnih stroškov je nezakonito«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 11. 2021 / 07:50
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo za zdravje: »Zaračunavanje dodatnih stroškov je nezakonito«
FOTO: Spletna stran gov.si

Ministrstvo za zdravje: »Zaračunavanje dodatnih stroškov je nezakonito«

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je zaračunavanje kakršnih koli dodatnih stroškov ob izvedbi hitrih anitgenskih testov na novi koronavirus nezakonito in jih je treba prijaviti zdravstvenemu ali tržnemu inšpektoratu.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da je iz državnega proračuna zagotovljeno financiranje hitrih testov pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki zdravstveno dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe. To pomeni, da so vsi hitri testi, opravljeni v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih, brezplačni.

Sedem evrov za test pri izvajalcu brez koncesije

Cena hitrega testa, ki ga posameznik opravi pri zasebnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti brez koncesije, lahko znaša največ 7 evrov, plača pa jo naročnik, sporočajo z ministrstva. Izvedba zdravstvene storitve hitrega antigenskega testiranja obsega test HAG, odvzem brisa za dokazovanje antigenov novega koronavirusa, mikrobiološko preiskavo, osebno varovalno opremo, vnos v Centralni register podatkov o pacientih, izpis EU digitalnega covid potrdila in vse morebitne ostale stroške.

Kakršnokoli zaračunavanje dodatnih stroškov ob izvedeni storitvi HAG (na primer dodatnih administrativnih stroškov, stroškov izdaje QR kode, stroškov izpisa potrdila, …) je nezakonito in se tovrstno ravnanje prijavi zdravstvenemu ali tržnemu inšpektoratu. (Ministrstvo za zdravje RS)

Kaj potrebujemo pri testiranju?

Posameznik za testiranje potrebuje osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. »S testiranjem na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi želimo v čim večji meri odkriti vse tiste okužene osebe, ki nimajo značilnih znakov okužbe in bi zato nevede širili okužbo na druge zdrave osebe v bližini.« Vsi, ki imajo pozitiven rezultat hitrega antigenskega testa, morajo opraviti tudi PCR test.


Nalaganje
Nazaj na vrh