Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miran Predikaka je naj humanitarec leta

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 26. 07. 2021 / 05:36
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Miran Predikaka je naj humanitarec leta
Miran Predikaka je predan prostovoljstvu vse življenje. FOTO: osebni arhiv

Miran Predikaka je naj humanitarec leta

Slovenski prostovoljci, ki delujejo v okviru prostovoljskih organizacij in javnih zavodov, opravijo letno več kot deset milijonov ur prostovoljskega dela.

V Državnem svetu RS so podelili plakete 14 najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem v minulem letu. Med prejemniki je bil tudi prostovoljni gasilec Miran Predikaka iz Občine Rače - Fram.

Izpit za gasilca opravil pred 50 leti

Pomagati ljudem v nesreči je vzrok, da se je 13-letni Miran Predikaka leta 1964 kot mladinec včlanil v Prostovoljno gasilsko društvo Podova, kjer živi s svojo družino že od rane mladosti. Ko je leta 1971 opravil izpit za gasilca, ni bilo požara ali nesreče, pri kateri ne bi pomagal. V vseh letih delovanja v gasilski organizaciji je pridobil najvišji čin v državi, to je visoki gasilski častnik 2. stopnje. Poleg temeljnega izobraževanja je opravil tudi izpit za strojnika, sodnika gasilsko-športnih in tekmovalnih disciplin ter predavatelja. Kot član Prostovoljnega gasilskega društva Podova in dolgoletni funkcionar (šest let tajnik društva, dobrih 23 let predsednik, pet let namestnik poveljnika in sedem let član upravnega odbora), se je srečeval z različnimi zagatami, ki jih je skupaj s člani, brez katerih ni društva, uspešno reševal. Leta 1986 se je zaposlil kot sekretar na Gasilski zvezi Maribor. Dvajset let je opravljal funkcijo poveljnika Gasilske regije Maribor in bil član poveljstva ter upravnega odbora pri Gasilski zvezi Slovenije, sedaj je že osmo leto član Nadzornega odbora pri tej Zvezi.

Vsi se zavedamo, da prostovoljstvo ni naučena vrlina - ta vrednota nam je prirojena.

Prejemnik številnih priznanj, plaket in odlikovanj

Leta 1998 je prejel odlikovanje za posebne zasluge, leta 2010 pa najvišje gasilsko priznanje v državi – priznanje Matevža Haceta. Sedem let pozneje so ga člani društva imenovali za častnega predsednika PGD Podova. Leta 2017 je prejel plaketo Občine Rače - Fram. Prejšnji mesec pa je s strani Državnega sveta Republike Slovenije prejel plaketo za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, ki mu jo je podelil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Miran Predikaka in predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. FOTO: M. Skledar

Danes je lažje 

Predikaka odkrito priznava, da je bil na člane svojega društva vedno ponosen, saj so dobro opremljeni, usposobljeni in pripravljeni priskočiti na pomoč ljudem v nesreči. »Danes je lažje delovati, saj imamo gasilci ugodnejše pogoje za delo kot pred nekaj desetletji. Tu je velikega pomena tudi posluh župana in celotne občine. S takšnim trendom, kot je sedaj, bomo gasilci normalno delovali tudi v bodoče. Samo usposobljen gasilec - reševalec se lahko uspešno kosa z vsemi še tako zahtevnimi nalogami, ki ga čakajo na intervenciji.« 

Ni večjega zadovoljstva, ko zaključiš z intervencijo in rečeš »uspešno je bilo.«

»Kot gasilski veteran zaupam svojim naslednikom, ki zagnano delujejo na področju zaščite, reševanja in pomoči. Verjamem, da bo društvo, kakor tudi celotna gasilska organizacija, tudi v bodoče tako uspešno delovala, saj so nas zamenjali mlajši, ki prav tako čutijo odgovornost do te organizacije. Le s skupnimi močmi bo možen nadaljnji obstoj. Vsi se zavedamo, da prostovoljstvo ni naučena vrlina - ta vrednota nam je prirojena. Gasilstvo in s tem prostovoljstvo je tradicija, kar velja tudi za našo družino, saj sta bila že moj ded in oče člana gasilske organizacije. Zdaj so člani tudi oba sinova in vnuk,« ponosno pripoveduje 70-letni Predikaka.

Skupaj s sinovoma Urošem in Juretom ter vnukom Majem. FOTO: osebni arhiv

Prostega časa skoraj nima

Letošnji nagrajenec pa ni le gasilec, svoje sledi namreč pušča na več področjih. Je član Občinskega sveta Občine Rače – Fram, kot krvodajalec je že 66-krat daroval kri. Dejaven je v Lovski družini Rače, je član Kulturno umetniškega društva Dr. Pavel Turner Fram (moška vokalna skupina) in glasbene skupine DUR Rače ter Gobarskega društva Snežka Dobrovce. Ob vseh teh dejavnostih mu prostega časa včasih skoraj primanjkuje, še vedno pa ga najde za svojo družino in prijatelje.

Prispevek je prirejen po izvirnem zapisu Anite Kirbiš.


Nalaganje
Nazaj na vrh