Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijonska nedelja 2023 v Dornberku

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 10. 2023 / 09:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2023 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijonska nedelja 2023 v Dornberku
Slovesno somaševanje ob obhajanju misijonske nedelje v Dornberku je vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak. FOTO: Janko Pirc

Misijonska nedelja 2023 v Dornberku

Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje je bilo letos v Dornberku, kjer je po uvodni molitveni uri slovesno somaševanje vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak.

V župnijski cerkvi sv. Danijela so po maši pripravili program s pričevanji navzočih misijonarjev, pri katerem so sodelovali Tone Kerin, s. Andreja Godnič, Miha Majetič in s. Urša Marinčič. Letošnje praznovanje je bilo posebej posvečeno velikemu slovenskemu misijonarju Ernestu Saksidi ob 10. obletnici njegove smrti. »Oče Ernest« je v Braziliji ustanovil veliko Don Boskovo mesto otrok. Misijonar bo tudi osrednji lik letošnjega adventnega koledarja za otroke, ki ga pripravljajo v Misijonskem središču Slovenije.

Slovesnost v Dornberku. FOTO: Janko Pirc

»Vse ima svoj pomen, vse ima svoj smisel«

Škof Bizjak je v mašnem nagovoru izpostavil poseben pomen nedeljske slovesnosti, ko so v svojo sredo sprejeli »naše apostole«, misijonarje. Ob tem je spomnil na 72 učencev, ki jih je Kristus poslal v svet, pozneje pa so se prav tako zbrali skupaj in radostni poročali o tem, kar so doživeli, kako so »oznanjali, ozdravljali, obujali od mrtvih, delali čudeže, takšne in drugačne, izganjali hude duhove«. Toda najpomembneje od vsega je bilo, da so njihova imena zapisana v nebesih. In enako velja tudi za današnje misijonarje, je poudaril koprski škof, »za naše apostole«.

Vse, kar se dogaja, je v Gospodovem načrtu, vse ima svoj pomen, vse ima svoj smisel, svojo vrednost.

Misijonarjem »na kožo pisana« je bila po škofovih besedah tudi nedeljska Božja beseda: Gospod je že v Stari zavezi v svet pošiljal svoje »misijonarje«. Danes se sicer zdi, da so nebeškemu Očetu stvari »ušle iz rok«, vendar, je zatrdil škof Bizjak, to ne drži: vse, kar se dogaja, je v Gospodovem načrtu, vse ima svoj pomen, vse ima svoj smisel, svojo vrednost. V Gospodov načrt pa sodi tudi poslanstvo današnjih misijonarjev. Nebeški Oče ima trdno v rokah vse, kar se v svetu dogaja, in to je za nas velika tolažba.

Besede apostola Pavla naj bi misijonarje spodbudile, da v skupnostih, kjer delujejo, krepijo temeljne krščanske vrednote: vero, upanje in ljubezen. K misijonarjenju smo poklicani vsi, ne pa tudi izvoljeni; misijonarji pa so odeti »v svatovska oblačila«. Škof Bizjak se je navzočim misijonarjem zahvalil za njihov pogum ter jim čestital za njihovo delovanje in poslanstvo.

Podelitev priznanja ge. Marjetici Flego. FOTO: Janko Pirc

Podelitev priznanja in pričevanja misijonarjev

Mašni slovesnosti je sledilo pričevanje navzočih misijonarjev, pred tem pa je Janko Pirc v imenu Misijonskega središča Slovenije podelil priznanje in zahvalo za dolgoletno vodenje misijonske molitvene zveze Marjetici Flego z molitveno skupino Koper - Sv. Marko »za pomemben prispevek pri širjenju misijonske zavesti in podpore misijonarjem«. Gospod Pirc je predstavil tudi delo programa Pota in skupine Sled, ob koncu praznovanja pa je škof Bizjak v Potoku blagoslovil znamenje v spomin misijonarju Ernestu Saksidi.

Škof Bizjak je blagoslovil znamenje v spomin misijonarju Ernestu Saksidi. FOTO: Janko Pirc

Tone Kerin je v misijonih na Madagaskarju že 38 let, »na koncu sveta in še malo desno«. Zaradi težav z zdravjem je trenutno v domovini, nekoliko »manj aktiven«, kot je dejal, ker pa je »še veliko ljudi, ki Jezusa ne poznajo«, bo gotovo znova »vzel pot pod noge« in se vrnil v misijone.

Uršulinka s. Andreja, »vedno nasmejana« in trenutno »misijonarka na čakanju«, se je letos vrnila iz Venezuele, vse zbrane pa je prosila za molitev za to latinskoameriško državo, ker je prepričana, da »ima Gospod Bog načrte za prihodnost«.

Br. Miha deluje v Kazahstanu. Tam živi zelo malo katoličanov, večinoma evropskih korenin. Misijonarji spremljajo njihovo delo in med Kazaki z Božjo pomočjo oznanjajo Jezusa Kristusa.

S. Urša, šolska sestra sv. Frančiška Kristusa Kralja, je še »misijonarka dojenčica« in zadnjih pet let deluje v Ugandi, kjer bodo s sestrami »po posvetovanju s Svetim Duhom« začele graditi osnovno šolo.

Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje je bilo letos v Dornberku, v župnijski cerkvi sv. Danijela. FOTO: Janko Pirc

Nalaganje
Nazaj na vrh