Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi, epidemija in prihodnost

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 08. 2020 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2020 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mladi, epidemija in prihodnost

Kardinal Baldisseri o dejavnosti mladih v času epidemije in o pobudah za prihodnost.

Foto: Vatican Media

Pri Vatikanski založbi je pred dnevi izšla knjiga francoske redovnice Nathalie Becquart z naslovom »Duh prenavlja vse stvari. Mlada pastorala za mlade«, ki je sad 30-letnih pastoralnih izkušenj in sodelovanja na sinodi o mladih. Kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik škofovske sinode, je ob tej priložnosti za Radio Vatikan spregovoril o dejavnosti mladih v času epidemije in o pobudah za prihodnost.

Hiter odziv mladih, veliko prostovoljstva

Kot je povedal kardinal, je v tem dramatičnem trenutku zgodovine za ves svet v času epidemije prav pretresljivo videti, kako so mladi občutljivi. Odzovejo se na vsako pobudo, kot je razvidno iz številnih primerov prostovoljstva. Po mnenju kardinala so dokazali to, kar je bilo velikokrat rečeno tudi v času sinode o mladih in je zapisano v posinodalni apostolski spodbudi papeža Frančiška Christus vivit: da mladi niso prihodnost Cerkve, temveč njena sedanjost.

Zaupati mladim in razumeti, kje so

Če želimo stvari prenoviti, je treba mladim dopustiti, da dajo svoj prispevek, je prepričan glavni tajnik škofovske sinode. Najprej je treba razumeti, kje mladi sploh so. V preteklosti so župnije imele igrišče, kino, namizni nogomet, kjer so se mladi zbirali, ker ni bilo drugih prostorov, kamor bi hodili. To danes ne zadošča več: mlade najdemo na ulicah, tam jih je treba iskati. Kot Cerkev moramo zaupati mladim, ne smemo misliti, da niso zreli. Seveda lahko padejo, vsi smo šibki, vendar je bistveno, da obstaja nekdo, ki jih spremlja; spremljevalec ni spredaj ali zadaj, ampak poleg, ker se je treba pogovarjati. Kot predlaga tudi nova knjiga, se moramo mladim približati, iti na ulico, v svetišča iger, kot so stadioni ali telovadnice, vendar ni treba, da gre na te kraje duhovnik. Tja morajo mladi, ki so že oblikovani, čeprav je »formacija« beseda, ki je malo zastarela; mladi, ki so vzeli nase vse, ki so začutili, da so postali drugačni in se želijo izraziti in podariti naprej, kar so prejeli.

Ne le pomoč duhovnikov, ampak tudi mladih laikov

Ob koncu pogovora je kardinal Baldisseri spomnil, da mladi okoli 15. leta starosti »začnejo razmišljati o izbirah za prihodnost. Nekateri v družinah ne najdejo zadostne podpore, zato jim pri tem lahko pomagajo ne samo duhovniki, ampak tudi mladi laiki. Oni morajo biti misijonarji, saj so vsi krščeni misijonarji in Kristusovi učenci, vsak glede na svojo vlogo, karizmo in poslanstvo«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh