Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi v Št. Petru s tombolo zbrali 17 tisoč evrov za bolgarske vrstnike

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 14. 03. 2024 / 11:53
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2024 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi v Št. Petru s tombolo zbrali 17 tisoč evrov za bolgarske vrstnike
Dijaki organizatorji z mentorico s. Uršo Šebat in ravnateljico Marijo Olip. FOTO: Arhiv šole

Mladi v Št. Petru s tombolo zbrali 17 tisoč evrov za bolgarske vrstnike

V četrtek, 7. marca, je na dvojezični Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru v Avstriji potekala že 48. dobrodelna tombola. S pomočjo sponzorjev in vseh udeleženih so dijaki zbirali denar za pomoč turistični šoli v Aprilzih v Bolgariji. O dogodku, ki se je izkazal za izjemno uspešnega, smo povprašali s. Uršo Šebat, mentorico dijakov 3. letnika, ki tombolo organizirajo.

Ustvarili ste tradicijo. To je bila že 48. tombola, ki ste jo priredili na vaši šoli. Kako pa se je vse skupaj začelo?

Dobrodelno tombolo pripravimo vsako leto. Že 48 let. Pred 48 leti je s. Lucija Klemenjak (sedaj ima že 92 let in vsako leto spremlja dogajanje tombole) začela z idejo misijonske tombole, ki jo je z vnemo dolga leta nadaljevala s. Serafina Roblek. Zbran denar so tedaj namenili študentom teologije, največkrat iz Indije. Sprva so bile tombole še zelo preproste, ljudje so se veselili npr. drsalk kot glavnega dobitka.

Leta 1998/99 je s. Katja Writzl tombolo prvič oblikovala kot šolski projekt. Takratna zaključna prireditev je bila oblikovana s pridihom Afrike, tu se je začelo sodelovanje s p. Mihom Drevenškom, ki je trajalo vse do njegove smrti leta 2011. Leta 2003 je skupina predstavnikov šole, staršev in dijakov odšla v Zambijo, kjer so spoznali partnersko šolo Nazareth Homecraft College v Solweziju, s katero je vrsto let potekalo tesno sodelovanje. Zbrana finančna sredstva smo vsako leto predali v roke p. Miha.

Tombola se z leti spreminja. Razvila se je v dobrodelno tombolo. S pomočjo ljudi, ki jih srečujemo, kot šola odgovarjamo na potrebe časa. Od leta 2014 je tombola namenjena naši partnerski šoli in internatu v Bolgariji.

Zbrane na letošnjem dogodku je nagovorila ravnateljica Marija Olip. FOTO: Arhiv šole

Z dogodkom želite podpreti mlade v Bolgariji. Od kod ideja, pobuda? Ste z njimi povezani kot šola?

Po smrti p. Miha Drevenška sodelovanje z Zambijo ni bilo več mogoče, istočasno pa se je pojavila potreba v Aprilzih v Bolgariji, kjer so zaradi katastrofalnih razmer hoteli zapreti Turistično šolo Ivan Marangosov v Ostrezu. To bi pomenilo selitve družin najprej v bližnja mesta, nato pa v Evropo. Gospa Krassimira Dimova, ki živi v Št. Jakobu in prihaja iz Aprilzev, je pred 20 leti ustanovila fundacijo Aprilzi, s katero pomaga predvsem tamkajšnjim starejšim. Ko so hoteli zapreti šolo in internat, je dala pobudo za medšolsko sodelovanje.

Nastalo je res lepo sodelovanje, ki ni le v zbiranju sredstev s tombolo, ampak vključuje tudi medsebojne izmenjave.

Nastalo je res lepo sodelovanje, ki ni le v zbiranju sredstev s tombolo, ampak vključuje tudi medsebojne izmenjave, ki so sprožile velike korake spoznanj na obeh straneh: predvsem so to dragocene izkušnje dijakov, saj je izmenjava za vse nekaj posebnega. V Aprilzih so po prvem obisku pri nas začeli »živeti«. Šola je zopet postala šola, dobili so motivacijo, začeli so učiti in se učiti, se udeleževati tekmovanj, opažati potrebe in stiske sošolcev in začeli pomagati. Za naše dijake je bil vsak obisk srečanje z drugo kulturo, drugačnimi materialnimi danostmi, resnično stisko ... Vsakokrat so se vrnili spremenjeni, z žarom, spoznanji, bogatejši.

Tombolo organizirajo dijaki. Kako se tega lotijo, kaj vse pripravijo in postorijo?

Dogodek organiziramo v okviru predmeta projektni management. Teoretične vsebine predmeta izvedemo tudi praktično, kar je super izkušnja za dijake. Po eni strani teorija, po drugi izkušnja in še nekaj dobrega povrhu.

Najprej si ogledamo situacijo v Bolgariji s pomočjo slik, videov in predstavitve dijakov, ki so bili na izmenjavi. Ogledamo si, katere reči so s pomočjo tombole v internatu in turistični šoli v Aprilzih že obnovili. V razredu nato izberemo geslo tombole, razdelimo delovne pakete in naredimo načrte. Potem vse te reči korak za korakom organiziramo in pripravljamo. Letošnje geslo je bilo: skupaj močnejši | gemeinsam stärker.

Majica z letošnjim geslom dogodka. FOTO: Arhiv šole

Na podlagi lastnih idej in postopnosti organizacije dijaki 3. letnika dobijo vpogled in izkušnjo, kako se lotiti organizacije projektov, kako poteka sodelovanje med dijaki v razredu, v šoli, izven šole, kje so ovire, kako se česa lotiti ... Projekt je res obširen. Vendar se mi zdi pomembno, da vložijo čim več sebe, svojih zamisli, rešitev, ker tako največ dobijo. Vse organizirajo sami oz. s pomočjo mentorstva, sodelujejo pa tudi drugi dijaki, učitelji, vzgojitelji in tamkajšnja fara Št. Jakob.

Priporočeni dar za posamezno srečko je bil 1,50 €.

Tombola poteka v dveh delih; 4. marca ste imeli predžrebanje, 7. pa žrebanje. Lahko pojasnite, kako to poteka?

Ker je nagrad preveč in bi se žrebanje časovno razpotegnilo, nekaj dni pred glavnim žrebanjem pripravimo predžrebanje. Nagrajenci tako že prej ali pa s prihodom na osrednjo prireditev prevzamejo nagrade.
Na dan tombole pa dijaki 3. letnika oblikujejo mladinsko sveto mašo, pripravijo pogostitev in nato prireditev z glavnim žrebanjem. Vse to poteka en večer. Seveda so oni glavni organizatorji, k sodelovanju pa povabijo tudi druge. Dijaki nižjih letnikov s pomočjo učiteljic za kuhanje običajno pripravijo pogostitev, vse ostalo pa organizatorji sami s pomočjo mentorice in vzgojiteljic.

Najprej sveta maša. FOTO: Arhiv šole

Kakšne so nagrade? Od kod jih dobite?

Letos je bilo v predžrebanju 620 nagrad in v glavnem žrebanju 150. Nagrade se vsak otroško razveseli. Zelo lepe nagrade smo uspeli zbrati v zadnjih letih. Gledamo na to, da je med glavnimi nagradami kaj atraktivnega za srednjo in starejšo generacijo, prav tako pa kaj, kar pritegne mlade. Letos so dijaki prepričali razredničarko, da jim je »zrihtala« airwrap (priljubljen pripomoček za oblikovanje pričeske, op. a.), nekdanji ravnatelj Stefan Schellander, ki je vsako leto priskrbel nagrado po željah mladih, je tudi tokrat za tombolo kupil vrhunske brezžične slušalke.

Skrbno pripravljene nagrade in program. FOTO: Arhiv šole

Vse ostale nagrade dijaki skušajo pridobiti s prošnjami različnim podjetjem in organizacijam, znancem. Letos so nekateri razposlali več kot 200 elektronskih sporočil. Res so se potrudili. Pri pouku se pripravljamo tudi na osebne stike s podjetji. Kako pristopiti, kako prositi za sodelovanje, pomoč, kako nagovoriti.

V upanju na najboljše dobitke se je zbralo veliko obiskovalcev. FOTO: Arhiv šole

Najbolj atraktivna nagrada je bil vikend paket za dve osebi v posebnem hotelu v kraju Bad Blumau. Lastnik je namreč velik podpornik projektov Krassimire Dimove. Omeniti velja še bon za potovanje v vrednosti 1000 evrov, snowboard in bone za avtošolo. Veseli pa smo tudi nagrad iz domačega okolja, ko dijaki doma priskrbijo npr. marmelado, med, salamo, sir, orehe ... Včasih nam babice spletejo nogavice. To so najlepše nagrade.

Po številu nagrad sodeč je odziv na prireditev zelo dober. Koliko finančnih sredstev ste zbrali letos? Je darovanje z nakazilom še vedno mogoče?

Letos bomo mladim v Aprilzih v Bolgariji lahko pomagali z dobrimi 17.000 evri. Veseli bomo, če bomo lahko darovali še kaj več. Darovanje je vedno odprto in mogoče. V ta namen ima šola odprt dobrodelni račun.

Namen: 48. tombola
IBAN: AT75 3910 0030 0502 6919

Kako vam kot mentorici letos odmeva ta veliki projekt?

Vsako leto znova sem navdušena nad mladimi. Tombola je pravzaprav dogodek, ki se ponavlja, pa vendar je vsako leto nekaj povsem drugega. Vsaka generacija ji da svoj značaj, pa tudi tekmuje s prejšnjo in želi biti boljša. Prav lepo jih je opazovati in gledati to navdušenje, pozitivno tekmovalnost.

Na prireditvi je nastopil tudi pevski zbor. FOTO: Arhiv šole

Ganjena sem, vesela in hvaležna, da je mladim uspelo narediti nekaj lepega za druge mlade. Vložili so veliko sebe, del svojega srca, svoje talente, prizadevanja, čas, skrb, odgovornost. Če bodo s takšno vnemo stopali v prihodnost svojega življenja, v kateremkoli poklicu, ne le v gospodarstvu, zaupam, da bodo vedno našli poti in odgovore na aktualna vprašanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh