Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi močnega deževja ponekod rdeče opozorilo

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 16. 09. 2022 / 09:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2022 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi močnega deževja ponekod rdeče opozorilo
Dolgotrajni nalivi so napovedani tudi za danes. FOTO: FB/ Ajda Kristina Vučajnk

Zaradi močnega deževja ponekod rdeče opozorilo

Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je v četrtek in ponoči zajelo vso Slovenijo, je povzročilo precej nevšečnosti. Voda je zalivala kletne prostore, gasilci so reševali vozila iz poplavljenih podvozov, sprožilo se je več zemeljskih plazov, narasli potoki in hudourniki pa so ogrožali več objektov. Izdatne padavine se pojavljajo tudi čez dan, zato je za osrednjo, jugozahodno in jugovzhodno Slovenijo razglašeno rdeče vremensko opozorilo.

Do sobote bodo neurja po Sloveniji marsikje prinesla več dežja, kot smo ga bili deležni celotno poletje. Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so po doslej zbranih podatkih zabeležili 191 dogodkov po vsej državi. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot. 

Reki Gradaščica in Poljanska Sora sta v zadnjih urah v zgornjem toku močno narasli ter pričeli poplavljati. Padavine bodo na tem območju vztrajale, tako da se bodo poplavljene površine še povečale oziroma se bodo zjutraj in dopoldne širile dolvodno, so prek Twitterja sporočili iz Agencije RS za okolje.

Glede na podatke portala uprave za zaščito in reševanje je v občini Ljubljana meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov. Meteorna voda je zalila tudi prostore osnovne šole in vrtca, lekarne ter narodno galerijo, navaja STA

Poplave, hudourniki in vetrolomi

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, nakupovalnih prostorov, poslovnih objektov, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev, lekarne in Narodne galerije.

Zaradi zemeljskih plazov zaprtih več cest

Voda je poplavila tudi več podvozov, iz katerih so morali gasilci reševati obstala vozila. Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest. Na teh lokacijah so odstranili več podrtih dreves in prekrili več streh objektov. V občini Ankaran pa se je pretrgal tudi električni kabel. 

Med drugim je udar strele zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v v Ljubljani. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi. Neurje z močnimi nalivi je zajelo tudi občino Kobarid.

Danes bo oblačno in deževno z nalivi

Tudi za danes Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje dolgotrajne krajevne nalive predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Predvsem na Primorskem so možne tudi močnejše nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno, deževno in hladno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 m nadmorske višine. Padavine bodo popoldne slabele in do večera povsod ponehale. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

Kupi v trgovini

Vreme v 30 sekundah
Za otroke
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh