Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskovski patriarhat je objavil papeževe pridige

Objava: 02. 12. 2009 / 12:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moskovski patriarhat je objavil papeževe pridige

Knjigo so včeraj predstavili tudi v Rimu

Moskovski patriarhat je objavil knjigo o papežu z naslovom ‘Evropa, duhovna domovina’. Knjiga je izšla v dvojezični izdaji, in sicer v italijanščini in ruščini, in vsebuje govore, ki jih je Joseph Ratzinger v zadnjem desetletju posvetil Evropi, so poročali pri vatikanskem radiu. Predgovor h knjigi je napisal predsednik oddelka za zunanje cerkvene odnose na moskovskem patriarhatu, nadškof Hilarion.

Kot je dejal predsednik Mednarodne zveze Sofia, sozaložnice omenjene knjige, Pierluca Azzaro, je delo ‘Evropa, duhovna domovina’ zgodovinskega pomena, saj gre za prvi tak primer v tisočletni zgodovini odnosov med katoličani in ruskimi pravoslavnimi. Gre predvsem za veliko pričevanje ljubezni do Kristusa in med kristjani. Iz te ljubezni pa mora privreti evropska kultura v vseh svojih oblikah, živa kultura, polna moralne in ustvarjalne energije, in kultura, ki je vsa zavzeta za ustvarjanje prihodnosti, prijetne za vse ljudi, je poudaril Azzaro, sicer tudi profesor zgodovine politične misli na katoliški univerzi presvetega srca Jezusovega v Milanu.

Spomnil je na skupno prepričanje nadškofa Hilariona in svetega očeta Benedikta XVI., ki poudarjata, da je Evropa kulturna celina, ki se s svojima dvema kriloma, to je z vzhodno in zahodno Cerkvijo, dviga nad ozko dvojnost zahodne Evrope in Rusije. Evropa se tako, kot je na svojem apostolskem obisku v Republiki Češki dejal papež, kaže kot naša skupna duhovna domovina. In po Azzarovem prepričanju se je propadu evropske celine mogoče izogniti le tako, da Evropejci ponovno odkrijejo to temeljno razsežnost Evrope in se zanjo odločno zavzamejo.

Knjigo ‘Evropa, duhovna domovina’ so včeraj predstavili v Rimu, sledila pa je okrogla miza z naslovom ‘Vloga Cerkva pri kulturni integraciji Evrope’, na kateri so spregovorili tako predstavniki katoliške Cerkve kot tudi predstavniki Moskovskega patriarhata. Med drugim je nastopil tudi slovenski jezuit Milan Žust, ki je na Papeškem svetu za pospeševanje edinosti med kristjani odgovoren za odnose z Moskovskim patriarhatom.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh