Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimani oktobra spet lahko romajo v Meko

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 23. 09. 2020 / 09:49
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2020 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Muslimani oktobra spet lahko romajo v Meko

Sprva le prebivalci Saudove Arabije, novembra tudi romarji iz tujine.

Foto: splet / Wikipedia

Savdske oblasti so včeraj sporočile, da bo od 4. oktobra znova dovoljeno romanje v Meko, vendar le v omejenem obsegu, poroča STA. Muslimani v najsvetejši kraj svoje vere niso smeli romati od marca, ko so savdske oblasti prepovedale sleherni obisk svetišča zaradi epidemije novega koronavirusa. Puščavska kraljevina je marca najprej prepovedala umrah, romanje v Meko kadarkoli v letu, nato pa še močno omejila hadž, ki ga verniki opravijo enkrat letno.

Kot so včeraj sporočili s savdskega notranjega ministrstva, bo od 4. oktobra na romanje lahko odšlo 6.000 državljanov in drugih prebivalcev kraljevine na dan. Obiskovalci iz tujine se bodo na umrah lahko odpravili od 1. novembra, ko bodo dnevno omejitev zvišali na 20.000 romarjev.

Romanja umrah se vsako leto udeleži več milijonov muslimanov iz vsega sveta. Savdsko notranje ministrstvo je še dodalo, da bo romanje brez omejitev znova dovoljeno, ko ne bo več nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. Letošnji hadž konec meseca julija je bil najmanj številčno tovrstno romanje v sodobni zgodovini. Udeležilo se ga je lahko le 10.000 muslimanov. Lani je v Meko prispelo 2,5 milijona romarjev.

Nalaganje
Nazaj na vrh