Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muzej v Auschwitzu načrtuje mednarodno gostovanje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 07. 2017 / 11:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Muzej v Auschwitzu načrtuje mednarodno gostovanje

Muzej v Auschwitzu načrtuje mednarodno gostovanje

Opomniki »največjega zločina 20. stoletja« prvič na svetovni turneji.

Vsako leto več kot dva milijona ljudi obišče muzej na prizorišču nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau na ozemlju današnje Poljske. Med drugo svetovno vojno je tam življenje izgubilo več kot milijon ljudi. Muzejska zbirka vsebuje številne pretresljive opomnike grozljivih zločinov, katerih žrtve so bili večinoma Judje: kupe las in čevljev ter osebne predmete, ki so jih taboroščnikom zasegli ob prihodu.


Očala

Po sedemdesetih letih obstoja se muzej prvič odpravlja na mednarodno turnejo z več kot 600 izvirnimi predmeti iz svoje zbirke, saj želijo ljudem, ki nimajo možnosti, da bi obiskali Poljsko, omogočiti ogled zbirke v živo.


Lesena šatulja

Na razstavi na različnih mednarodnih prizoriščih bosta med drugim na ogled izvirni železniški vagon nemške izdelave, ki so ga uporabljali za prevoz vojakov in vojnih ujetnikov ter za deportacijo Judov v geta in koncentracijska taborišča v okupirani Poljski, ter pristna baraka, v kakršnih so bivali taboriščniki. Drugi predmeti bodo predstavljali življenje tako žrtev kot storilcev po besedah direktorja muzeja, Piotra M.A. Cywinskega, »največjega zločina 20. stoletja«.


Sponka za pas

Cywinski​ je v sporočilu za javnost izjavil: »Nič ne more nadomestiti obiska dejanskega prizorišča največjega zločina 20. stoletja, toda ta razstava, ki si jo bodo imeli priložnost ogledati ljudje v različnih državah, lahko postane mogočen opozorilni klic za vse nas, naj sveta ne gradimo na sovraštvu, rasnem razlikovanju, antisemitizmu in neskončnem preziru do sočloveka.«


Baraka

Razstava z naslovom »Not long ago. Not far away« se bo začela decembra letos v Madridu, zatem pa bo obiskala še sedem evropskih in sedem severnoameriških mest.

Vir: www.aleteia.org / Kathpress
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh