Zapri
Iskanje

Na čelu Mednarodne speleološke zveze odslej Slovenka dr. Nadja Zupan Hajna

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 08. 2022 / 10:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 10:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na čelu Mednarodne speleološke zveze odslej Slovenka dr. Nadja Zupan Hajna

Na čelu Mednarodne speleološke zveze odslej Slovenka dr. Nadja Zupan Hajna
Nova predsednica UIS izr. prof. dr. Nadja Zupan Hajna. FOTO: Inštitut za raziskovanje Krasa ZRC SAZU
Mednarodna speleološka zveza (UIS) ima novo predsednico. Na generalni skupščini so ustoličili Slovenko, izr. prof. dr. Nadjo Zupan Hajna, raziskovalko na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni.

Dr. Nadja Zupan Hajna je prva ženska in Slovenka na tem prestižnem mestu. Članica vodstva UIS, ki ima štiriletni mandat, člane vodstva pa volijo nacionalni predstavniki (trenutno 57) držav članic, je že od leta 2009, v zadnjem mandatu pa je opravljala delo blagajnika. Pri vodenju zveze ji bosta pomagala novoizvoljena podpredsednika iz Češke in Brazilije, na čelu UIS pa je nasledila Američana Georgea Venija.

Slovenija na tem področju zaseda osrednje mesto

»Izvolitev izr. prof. dr. Nadje Zupan Hajna na tako prestižno funkcijo je tudi veliko priznanje za delo slovenskih krasoslovcev, speleologov in jamarjev in potrjuje osrednje mesto, ki ga Slovenija zaseda na tem strokovnem področju,« so v skupnem zapisu poudarili predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU prof. dr. Tadej Slabe, direktor ZRC SAZU prof. dr. Oto Luthar in predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko.

UIS je bila leta 1965 ustanovljena v Postojnski jami. FOTO: Tatjana Splichal

S čim se ukvarja nova predsednica?

Osnovno področje raziskovalnega dela dr. Nadje Zupan Hajna je kraška geologija, ukvarja se s karbonatno litologijo in preperevanjem, kraškimi sedimentacijskimi okolji, mineralogijo kraških sedimentov in njihovo starostjo ter kraško geomorfologijo. Znanstveno se ukvarja zlasti z mineraloškimi analizami klastičnih jamskih sedimentov, analizami mineralne in kristalne sestave sige v jamah in paleomagnetnimi analizami jamskih sedimentov.

UIS ustanovljena v Postojnski jami

Generalna skupščina je sicer potekala vzporedno z Mednarodnim speleološkim kongresom, osrednjim dogodkom na področju krasoslovja, speleologije in jamarstva, ki se zvrsti na štiri leta. Prvega je leta 1953 gostil Pariz, zadnjega ob koncu letošnjega julija pa francoski Le Bourget-du-Lac. UIS je krovna strokovna organizacija s tega področja, ustanovljena leta 1965 na sklepni slovesnosti 4. Mednarodnega speleološkega kongresa leta 1965 v Postojnski jami.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh