Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Danskem lani rojenih le 18 otrok z Downovim sindromom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 09. 2020 / 11:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Danskem lani rojenih le 18 otrok z Downovim sindromom

»95% nosečnic se zaradi kromosomskih nepravilnosti zarodka odloči za splav.«

Foto: splet / Pixabay

V letu 2019 se je na Danskem rodilo le 18 otrok z Downovim sindromom, kar je najnižje število, zabeleženo v tej skandinavski državi, je zapisano v zadnjem poročilu Danskega centralnega citogenetskega registra (DCCR).

DCCR, ki svojo statistiko sistematično vodi od leta 1970, je narodni register oseb, ki so prestale predporodno ali poporodno kromosomski testiranje, molekularne genetske preiskave ali biokemične preiskave.

18 otrok, rojenih z Downovim sindromom na Danskem v lanskem letu, predstavlja 0,029 odstotka vseh rojstev v tej državi. V ZDA naj bi se po tamkajšnjih statističnih podatkih na sedemsto otrok rodil eden z Downovim kromosomom, kar predstavlja 0,14 odstotka vseh rojenih otrok, ali približno 6.000 otrok letno.

Na Danskem je »nizko število najverjetneje odraz naključnega nihanja v številu, ki je že sicer zelo majhno. Slediti pa bi mu morala pomembna razprava o odnosu družbe do otrok s posebnimi potrebami,« je dejal Olav Bjřrn Petersen, glavni zdravnik in professor za zarodkovno medicino v bolnišnici Rigshospitalet in na Univerzi v Kopenhagnu.

Danska je bila prva država na svetu, ki je vsem nosečnicam ponudila narodno brezplačno predporodno testiranje za Downov sindrom. Z uvedbo brezplačnega predporodnega testiranja leta 2004 se je na Danskem število otrok, rojenih z Downovim sindromom, sprva občutno zmanjšalo, pozneje pa se je ustalilo na 23 do 35 živo rojenih otrocih letno.

Leta 2018 se je rodilo 22 otrok z Downovim sindromom, leta 2019 pa je bilo to število še nižje.

Po podatkih danskega Narodnega odbora za zdravje se »95% nosečnic, katerih zarodek ima kromosomske nepravilnosti, odloči za splav.« Na Islandiji je splavljenih »skoraj 100 odstotkov nosečnosti, katerih testiranje za Downov sindrom je pozitivno«.

Na Danskem je splav na željo nosečnice dovoljen v prvih dvanajstih tednih nosečnosti, po tem obdobju pa ga lahko odobri le poseben strokovni svet, ki preuči telesno in duševno tveganje matere ali tveganje za porodne okvare pri nerojenem otroku. Nosečnice, mlajše od 18 let, za opravljanje splava potrebujejo dovoljenje staršev.

Kupi v trgovini

Onkraj stiske
Duhovna rast
11,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh