Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Dunaju dnevno opravijo 800.000 PCR-testov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 01. 2022 / 19:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Dunaju dnevno opravijo 800.000 PCR-testov
Laboratorij »Lifebrain« je pred kratkim bistveno povečal svoje zmogljivosti, kar jim omogoča analizo do 800.000 vzorcev dnevno. FOTO: Laboratorij Lifebrain

Na Dunaju dnevno opravijo 800.000 PCR-testov

Številni laboratoriji po Evropi in svetu se vsakodnevno »utapljajo« pri analiziranju vzorcev, ki določijo, ali je oseba pozitivna ali negativna na novi koronavirus. Največji in najsodobnejši laboratorij za covid-19 v Evropi je na Dunaju.

Medtem ko se države po svetu soočajo s težavami pri pravočasni analizi vse večjega števila PCR-testov, jih lahko na Dunaju opravijo vsak dan dvakrat toliko kot celotna Nemčija. Skrivnost je v dobri organizaciji, so prepričani v laboratoriju Lifebrain.

»Vsi grgramo«

V okviru dunajskega projekta »Vsi grgramo« (Alles gurgelt) so vsem meščanom zagotovljeni brezplačni grgralni PCR-testi, ki jih uporabniki lahko opravijo doma. Vzorce nato oddajo na številih zbirnih mestih, od koder ti potujejo v laboratorij, kjer vse deluje kot po tekočem traku. Uporabnik v 99,5 odstotkih primerov rezultat testa prejme po spletni pošti najkasneje v roku 24 ur.

FOTO: Laboratorij Lifebrain

Zaposlili več kot 500 novih delavcev

Kot pojasnjuje direktor laboratorija »Lifebrain« Michael Havel, jim njihove dolgoletne izkušnje v Italiji in več kot enoletne izkušnje na Dunaju s projektom Vsi grgramo »omogočajo, da lahko procese in logistiko v laboratoriju hitro optimiziramo.« Ker se z novo izredno nalezljivo virusno različico omikron veča tudi število okuženih, so pri Lifebrain v začetku decembra začeli s širitvijo zmogljivosti. Opremili so dve novi laboratorijski izpostavi. V eni je na voljo 55 robotov za avtomatsko pipetiranje in 84 naprav za analizo PCR-testov, druga pa je predvidena za pripravo vzorcev. Laboratorij lahko sedaj z dodatnima izpostavama obdela do 800.000 PCR-testov na dan. V preteklih dveh mesecih so zaposlili in opremili več kot 500 novih delavcev.


Nalaganje
Nazaj na vrh