Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na evharističnem kongresu v Budimpešti tudi ekumenski patriarh

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 08. 2021 / 11:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na evharističnem kongresu v Budimpešti tudi ekumenski patriarh
Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. FOTO: Vatican Media

Na evharističnem kongresu v Budimpešti tudi ekumenski patriarh

Mesec dni pred začetkom svetovnega evharističnega kongresa v Budimpešti je madžarski pomožni škof Gabor Mohos potrdil, da se bo velikega cerkvenega dogodka udeležil tudi pravoslavni ekumenski patriarh Bartolomej I.

Carigrajski patriarh bo 11. septembra nagovoril zbrane udeležence pred začetkom množičnega večernega bogoslužja na trgu pred madžarskim parlamentom, je škof Mohos po navedbah avstrijskega Kathpressa izjavil v pogovoru za domače medije. Pomožni škof v Budimpešti vodi krajevno tajništvo za pripravo evharističnega kongresa, na katerem pričakujejo tudi papeža Frančiška: sveti oče bo 12. septembra obhajal sklepno bogoslužje v madžarski prestolnici.

Sveto mašo na trgu pred madžarskim parlamentom bo daroval nadškof v Budimpešti, kardinal Peter Erdö. Slovesnemu bogoslužju bo sledila procesija z lučkami prek široke avenije na ulici Andrassy do Trga junakov, s katero bodo na poseben način počastili dediščino madžarskega narodnega junaka kralja Štefana I. (975-1038), je pojasnil pomožni škof Mohos. Navzočnost patriarha Bartolomeja pri tej točki programa osemdnevnega svetovnega kongresa je zato še posebej primerna. Pravoslavni patriarh je Štefana leta 2000 skupaj s škofom Hierotejem, ki je v 10. stoletju iz Konstantinopla prišel na Madžarsko, da bi tam misijonaril, razglasil za svetnika svoje Cerkve.

Naša krščanska dediščina ne predstavlja zgolj naše preteklosti, temveč tudi naše upanje in našo prihodnost.

Škof Mohos je vernike znova pozval k udeležbi na mednarodnem evharističnem kongresu med 5. in 12. septembrom: »Skupaj praznujmo, da se hranimo iz naše krščanske dediščine, ki ne predstavlja zgolj naše preteklosti, temveč tudi naše upanje in našo prihodnost.«

Madžarska vlada je minuli teden oznanila, da v obdobju evharističnega kongresa ne bo veljala omejitev udeležbe na množičnih dogodkih, ki je sicer del ukrepov za zajezitev širjenja koronaokužb.

Na evharističnem kongresu v Budimpešti pričakujejo številne visoke goste.

V Budimpešti na kongresu pričakujejo številne visoke goste. Iz Vatikana v madžarsko prestolnico potujejo predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc, kardinal Angelo Bagnasco, ki bo obhajal uvodno bogoslužje na velikem dogodku, poleg njega pa še nadškof Piero Marini iz vatikanske kurije, kardinali Louis Raphael Sako iz Bagdada, Charles Maung Bo iz Mjanmarja, praški nadškof Dominik Duka, Orani Joao Tempesta iz Ria de Janeira v Braziliji in John Onaiyekan iz Nigerije, pa tudi filipinski nadškof Jose Palma iz Cebuja, kjer je leta 2016 zasedal doslej zadnji svetovni evharistični kongres.

Nalaganje
Nazaj na vrh