Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Irskem zaradi zlorab odstopil že drugi škof

Objava: 28. 12. 2009 / 14:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Irskem zaradi zlorab odstopil že drugi škof

Škof iz Kildara in Leighlina je papeža zaprosil za razrešitev škofovskih dolžnosti

Zaradi afere o zlorabah, ki so se dogajale v irski katoliški Cerkvi, je svoj odstop ponudil že drugi škof. James Moriarty, škof v Kildaru in Leighlinu, je papeža Benedikta XVI. pred Božičem prosil za razrešitev svojih škofovskih dolžnosti. V svoji obrazložitvi je 73-letni škof poudaril, da sam sicer ne občuti nikakršne osebne krivde, vendar ponuja svoj odstop v dobrobit katoliške Cerkve. Obenem priznava, da bi bil lahko storil več za preprečitev zlorab, ki so se dogajale tudi v njegovi škofiji.

Moriarty je eden izmed petih škofov, katerih imena so konec novembra prišla v javnost po objavi poročila Murphyjeve komisije o spolnih zlorabah otrok, ki so jih v dublinski nadškofiji zagrešili nekateri duhovniki in redovniki. Med leti 1991 in 2002 je deloval kot pomožni škof v Dublinu, kjer so primere duhovnikov, osumljenih spolnih zlorab, dolga leta načrtno potiskali na dno predalov. Združenja žrtev zlorab so z odobravanjem sprejela škofovo odločitev.

S ponujenim odstopom Moriartyja narašča tudi pritisk na preostale tri škofe, ki so prav tako omenjeni v Murphyjevem poročilu. Prvi je svoj odstop ponudil škof iz Limericka, Donal Murray, ki kot dublinski pomožni škof ni prijavil primerov spolnih zlorab svojih duhovnikov.
Poročilo t.i. Murphyjeve komisije je bilo objavljeno konec letošnjega novembra. Po podatkih iz poročila je bilo v dublinski nadškofiji v zadnjih tridesetih letih načrtno zamolčanih ogromno število primerov spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili njhovi duhovniki. Poročilo obravnava predvsem prijave 320 oseb med leti 1975 in 2004.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh