Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Islandiji nastaja prva pravoslavna cerkev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2018 / 08:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Islandiji nastaja prva pravoslavna cerkev

Gradnjo svetišča v Reykjaviku finančno podpira Ruska federacija.

V prestolnici Islandije, Reykjaviku, gradijo prvo pravoslavno cerkev, je minuli konec tedna sporočila človekoljubna ustanova »Pro Oriente«. Gre za rusko pravoslavno cerkev sv. Nikolaja, katere arhitektura se v načrtu zgleduje po znameniti cerkvi sv. Dimitrija v Vladimirju. Že sredi preteklega tedna so na območju gradbišča v navzočnosti ruskega veleposlanika Antonija Vasiljeva blagoslovili začasno svetišče. Župnik Timofej Zolotuski je govoril o »mejniku« v razvoju pravoslavnega cerkvenega življenja v tej otoški državi.



Poleg ruskega občestva sta na otoku tudi romunska in srbska pravoslavna skupnost. Ekumenski patriarh Bartolomej I. je 14. oktobra lani obiskal gradbišče cerkve sv. Nikolaja ter župniku Zolotuskemu izročil pektoral in srebrno kadilnico. Carigrajski patriarh je ob tem poudaril, da pravoslavni skupnosti na Islandiji želi uspešno delovanje.

Mestna uprava v Reykjaviku je leta 2011 za gradnjo cerkve dala na razpolago zemljišče v središču mesta, nedaleč stran od pristanišča. Poleg cerkve sv. Nikolaja bo tu zraslo še rusko kulturno središče. Veleposlanik Vasiljev je za gradnjo zagotovil finančno podporo Ruske federacije.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh