Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na jugovzhodu Evrope se nadaljujejo vročinski val in požari

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 03. 08. 2021 / 11:36
Oznake: Družba, Svet, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2021 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na jugovzhodu Evrope se nadaljujejo vročinski val in požari
Pomoč Severni Makedoniji v boju z ognjenimi zublji je ponudila tudi Slovenija FOTO: Pixabay

Na jugovzhodu Evrope se nadaljujejo vročinski val in požari

Zgodovinski vročinski val na Balkanu, predvsem v Grčiji, po več kot tednu dni ne popušča.

Kot poroča STA, naj bi se temperature v osrednji Grčiji in na Peloponezu še vsaj do petka vsak dan povzpele do 46 stopinj Celzija, obenem pa na območju še naprej pustošijo požari. S temi se med drugim spopadajo tudi v Severni Makedoniji, ki ji je pomoč že ponudila Slovenija.

Tudi na grškem otoku Rodos se gasilci spopadajo s požarom, ki je zajel velike površine gozda in grmovja. Med drugim so morali evakuirati prebivalce vasi Maritsa, medtem ko turistične nastanitve zaenkrat niso v nevarnosti.

Več manjših požarov divja tudi na polotoku Peloponez in na grško-turški meji ob reki Evros, vendar o žrtvah zaenkrat na srečo ne poročajo. Poleg vročine dodatno težavo predstavljajo vetrovi, ki so na območju Egejskega morja poleti, še posebej avgusta, običajno zelo močni. Pogosto sicer prinašajo želeno osvežitev, obenem pa lahko zanetijo požare, ki se nato zelo hitro razširijo.

Po podobno sušnem in zelo vročem obdobju, ki mu je sledilo vetrovno obdobje, je v Grčiji leta 2007 izbruhnil pekel, v katerem je umrlo več deset ljudi.

Po podobno sušnem in zelo vročem obdobju, kot je letošnje, ki mu je sledilo vetrovno obdobje, je v Grčiji leta 2007 izbruhnil pekel, v katerem je umrlo več deset ljudi, spominjajo pri STA. Vremenoslovci spremembo vremena - padec temperatur in okrepitev vetra - pričakujejo ob koncu tedna.

Vetrovi na območju Egejskega morja pogosto prinašajo želeno osvežitev, obenem pa lahko zanetijo požare, ki se nato zelo hitro razširijo FOTO: Pixabay

O številnih požarih poročajo tudi iz Severne Makedonije. Velik požar je v minulih dneh izbruhnil pri kraju Kočani, vendar so ga minulo noč uspeli spraviti pod nadzor, čeprav še ostaja dejaven in potencialno nevaren. Pri gašenju je sodelovalo okoli 500 gasilcev, pripadnikov vojske in prostovoljci. Ena oseba je bila ranjena, več pa jih je poiskalo pomoč v bolnišnici zaradi težav z dihanjem.

Glavni izziv ostaja požar pri planinskih vaseh Kostin Dol in Novoselani, kjer gori gozd na nekaj deset hektarjih. Zaradi hribovitega območja je tam nujna pomoč iz zraka in na pomoč so že priskočili gasilni helikopterji. V državi od danes velja popolna prepoved gibanja v gozdovih.

Pomoč Severni Makedoniji v boju z ognjenimi zublji je ponudila tudi Slovenija. Kot je na družbenem omrežju Twitter sporočila makedonska obrambna ministrica Radmila Šekerinska, pogovori že potekajo in Slovenija je pripravljena pomagati z vsemi razpoložljivimi sredstvi, za kar se Šekerinskova zahvaljuje slovenskemu kolegu Mateju Toninu.

Nalaganje
Nazaj na vrh