Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem prepovedana spletna prodaja Svetega pisma

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 04. 2018 / 07:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2018 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Kitajskem prepovedana spletna prodaja Svetega pisma

Kardinal Zen šokiran zaradi poostrenega nadzora nad verskimi skupnostmi.

Kitajske spletne trgovine so iz prodaje umaknile Sveto pismo, je ob koncu tedna poročala STA, kar naj bi bil še eden v vrsti ukrepov kitajskih oblasti za strožji nadzor nad verskimi skupnostmi.



Po navedbah spletne trgovine Taobao so v zadnjih dneh Sveto pismo in druge knjige brez knjižne številke umaknili iz prodaje. V nekaterih spletnih trgovinah je sicer še vedno na voljo angleška različica Svetega pisma. Druge verske knjige, med njimi Koran in daoistični Dao de jing, ostajajo v prodaji. Vse knjige, ki so naprodaj na Kitajskem, morajo biti uradno odobrene s strani države in Sveto pismo je bilo v zadnjih letih ves čas na voljo.

Kitajsko različico mednarodne standardne knjižne številke (ISBN), ki jo potrebujejo knjige za legalno prodajo, podeljuje splošna uprava za tisk in publikacije. Kitajska vlada in omenjena agencija na prošnjo svetovnih medijev za pojasnilo nista odgovorili.

Jin Mingri, pastor protestantske zionske cerkve v Pekingu, ki ni registrirana pri kitajski vladi, je dejal, da so omejitve povezane s strožjim nadzorom nad celotno družbo. »Morda mislijo, da širjenje Svetega pisma po neuradnih kanalih ni dobro za državno ideologijo,« je dejal Mingri. Po njegovem mnenju bo to gotovo vplivalo na dostop vernikov do Svetega pisma.

Kitajski krščanski svet ocenjuje, da je v državi okoli 20 milijonov kristjanov v različnih cerkvah, ki jih nadzirajo oblasti. Po nekaterih ocenah je dejansko število kristjanov precej višje, od 40 do 60 milijonov, saj številni verniki pripadajo »podtalnim« ali »hišnim« cerkvam, ki poskušajo delovati zunaj vladnega nadzora.

Ostro kritiko nad zadnjimi vladnimi ukrepi je izrekel tudi kardinal Joseph Zen Ze-kiun, ki je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA povedal, da kitajske oblasti nameščajo nadzorne kamere tudi po cerkvah. »In temu pravijo verska svoboda?« se sprašuje nekdanji nadškof v Hongkongu.

Tudi sam je najbolj šokiran zaradi prepovedi spletne prodaje Svetega pisma, pa tudi zaradi napovedi, da bodo na Kitajskem v kratkem izdali nov svetopisemski prevod, ki bo v skladu s smernicami komunistične partije. Po kardinalovih besedah je to »nesprejemljivo«.

Vir: STA / Kathpress
Foto: arhiv Družine (O.N.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh