Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kosovu spet vre, srbski patriarh poziva k miru

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 30. 05. 2023 / 12:00
Oznake: Družba, Politika, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2023 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Kosovu spet vre, srbski patriarh poziva k miru
Pripadniki kosovske posebne policijske enote v polni bojni opremi. FOTO: Tanjug/STA

Na Kosovu spet vre, srbski patriarh poziva k miru

Na Kosovu so ponovno eskalirale napetosti in spopadi med kosovskimi Srbi ter kosovskimi varnostnimi silami, predvsem kosovsko policijo in pripadniki misije Kfor.

Več sto Srbov se je zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova. Protestniki zahtevajo umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, ki so etnični Albanci. Srbi na severu Kosova se niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih županov v občinah, kjer večino prebivalstva predstavljajo Srbi. 

Srbski pravoslavni patriarh Porfirije je sinoči nagovoril javnost v Srbiji in na Kosovu in vse državljane pozval k miru: po bogoslužju v beograjski stolnici sv. Save je cerkveni dostojanstvenik pripravil kratek govor, ki ga je beograjski patriarhat posredoval medijem. V njem patriarh nujno poziva k miru in spravi na Kosovu. Kot je zatrdil, prosi in moli za varnost Srbov na Kosovu, pa tudi za vse druge tamkajšnje prebivalce. Patriarh Porfirije se kljub dejstvu, da Srbska pravoslavna cerkev zavrača priznanje neodvisnosti Kosova s strani Srbije, vedno znova zavzema za spravo med Srbi in kosovskimi Albanci.

Srbski protestniki napadli Kforjeve vojake

Stanje se je včeraj izredno zaostrilo v Zvečanu, kjer so posredovale sile Kforja. Pri spopadih med pripadniki Kforja in protestniki je bilo po podatkih Kforja 30 vojakov ranjenih: 11 pripadnikov italijanskega in 19 pripadnikov madžarskega kontingenta je utrpelo številne rane zaradi improviziranih eksplozivov. Trije Madžari so utrpeli strelne rane, vendar njihovo stanje ni življenjsko ogrožujoče. 

Skupno je bilo po podatkih STA med protestniki poškodovanih več kot 53 ljudi. Po podatkih kosovske policije je bilo zaradi sodelovanja v spopadih aretiranih pet Srbov. 

Po podatkih STA v dogodke pripadniki Slovenske vojske, ki v okviru misije Nata delujejo na Kosovu, niso bili vpleteni.

Albanska predsednica svari pred poskusi destabilizacije Kosova

Albanska predsednica Vjosa Osmani je za britanski medij The Telegraph v petek dejala, da plačanci iz zloglasne skupine Wagner iz Rusije sodelujejo s srbskimi paravojaškimi enotami, ki v Kosovo tihotapijo orožje in neoznačena vojaška oblačila. S tem, meni Osmanijeva, se pripravljajo na morebiten napad na Kosovo.

Na včerajšnji spopad v Zvečanu se je na Twitterju odzvala z besedami: »Srbske nelegalne strukture, ki so se spremenile v kriminalne združbe, so napadle kosovsko policijo, Kforjeve vojake in novinarje. Ta nesprejemljiva nasilna dejanja bi moralo vsi obsoditi. Tisti, ki izvajajo Vučićeve ukaze, da bi destabilizirali sever Kosova, se morajo soočiti s pravico.

Vučić Srbe pozval, naj se ne spuščajo v konflikt z Natom

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je danes sestal z veleposlaniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije ter EU, kjer je opozoril na enostranske poteze Prištine, ki po njegovem mnenju vodijo v nasilje nad srbsko skupnostjo. Kot pogoj za ohranitev miru je izpostavil potrebo po umiku "lažnih županov" in pripadnikov kosovske specialne policije. Vučić je Srbe pozval, naj se ne spuščajo v konflikt z Natom.

Kfor: Obe strani morata prevzeti odgovornost

Misija Kfor je medtem sporočila, da so vojaki vselej nepristransko opravljali svoje naloge, s ciljem preprečiti zaostrovanje razmer. "Obe strani morata prevzeti polno odgovornost za to, kar se je zgodilo, in preprečiti nadaljnje zaostrovanje," je še dodala.

Josep Borell in Melonijeva obsodila nasilje

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je obsodil nasilje in pozval k takojšnji deeskalaciji razmer. EU poziva oblasti in protestnike, naj umirijo razmere ter iščejo politično rešitev skozi dialog.

Dogodki na Kosovu so sprožili odzive tudi iz drugih držav. Italijanska premierka Giorgia Meloni je obsodila nasilje in pozvala k zmanjšanju napetosti, pri čemer je izpostavila zavezanost Italije k miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Josep Borrell je poudaril, da nasilje zoper misijo Kfor, novinarje, civiliste in policijo ni sprejemljivo.

Nalaganje
Nazaj na vrh