Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Rogličeva Jumbo Visma se zaradi okužb umika z dirke po Valencii

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 05. 02. 2022 / 09:01
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 19:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Rogličeva Jumbo Visma se zaradi okužb umika z dirke po Valencii
Primož Roglič. FOTO: Urban Urbanc/Sportida

Na kratko: Rogličeva Jumbo Visma se zaradi okužb umika z dirke po Valencii

Kolesarji ekipe Jumbo Visma, katere član je tudi naš Primož Roglič, imajo že drugič v novem letu težave z okužbami v ekipi.

Potem ko so morali zaradi okuženih članov ekipe prekiniti priprave v Alicanteju, poroča STA, imajo podobne težave tudi z dirko po Valencii: zaradi dveh pozitivnih testov so se morali z nje umakniti. Imen okuženih ekipa ni sporočila, Roglič in tudi nekateri drugi zvezdniki pa v Španiji ne bodo več nastopali. Kot so sporočili iz ekipe, so odločitev sprejeli, da zaščitijo druge kolesarje znotraj in zunaj ekipe. Okužena odhajata v izolacijo, drugi pa na svoje domove. Po treh etapah sta bila najboljša kolesarja nizozemske ekipe Sam Oomen in Milan Vader, oba sta za vodilnim Rusom Aleksandrom Vlasovim zaostajala minuto in 18 sekund, zasedala pa sta 12. in 13. mesto. M. M. Š.

Imenovan nov nadškof za škotski Glasgow

William Nolan, doslej na čelu škotske škofije Galloway, je bil imenovan za novega nadškofa Glasgowa. Papež Frančišek je 68-letnega cerkvenega dostojanstvenika imenoval za naslednika 70-letnega nadškofa Philipa Tartaglie, ki je v začetku lanskega leta umrl za posledicami koronavirusne bolezni, so včeraj sporočili iz Vatikana. Novi nadškof Glasgowa bo slovesno umeščen 26. februarja v stolni cerkvi sv. Andreja v Glasgowu. Glasgow je z okoli 216.000 katoličani (statistika iz leta 2019) najštevilčnejša katoliška škofija na Škotskem. Na severu Velike Britanije sicer v skupno osmih škofijah živi okoli 705.500 katoličanov. M. M. Š.

V petek potrjenih 11.680 koronaokužb

Ob 4.030 PCR-testih in 115.994 hitrih antigenskih testih je bilo včeraj v Sloveniji potrjenih 11.680 okužb z novim koronavirusom, poroča STA. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 197.304 primerov aktivnih okužb, katerih število se je v primerjavi z dnem prej povišalo za 2.335. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, trenutno 14.004, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 377. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je 9.361, 110 več kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti koronavirusni bolezni sta po podatkih NIJZ cepljena 1.261.902 človeka, polno cepljenih pa je 1.213.275 ljudi. M. M. Š.

V Kopru odpirajo nov hotel za aktivne goste

Družina Vodišek v bližini koprskega mestnega središča gradi hotel Capodistria. Z novim hotelom, ki bo imel 50 sob in bo prve goste sprejel predvidoma v drugi polovici leta 2023, nagovarjajo predvsem aktivne goste, ki bi želeli nekaj doživeti, poroča STA. Vodiškovi se s turizmom ukvarjajo od leta 1965, leta 1988 je zrasel hotel Bio, leta 1995 pa še hotel Vodišek. Tudi z novim hotelom ostajajo v domačem Kopru. Poleg aktivnega turizma bo eno od vodil novega hotela trajnostni razvoj: goste nagovarjajo, naj v Koper pripotujejo z vlakom ali avtobusom. Hotel stoji na pol poti med glavno železniško in avtobusno postajo ter morjem, v njem pa bodo gostom ponujali tudi kolesarske ture in možnost pohodništva s strokovnim vodenjem. Z imenom hotela, po katerem je bil vse od časov Beneške republike znan Koper, nagovarjajo tuje goste v 500-kilometrskem radiju, ki morda poznajo Koper bolj po italijanskem imenu. M. M. Š.

Britanska pošta ob kraljičinem platinastem jubileju izdala nove znamke

Britanska pošta je ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II. izdala osem novih znamk, ki prikazujejo monarhinjo ob različnih javnih dogodkih njenega vladanja v letih med 1957 in 2020 tako doma kot v tujini, poroča STA. Na znamkah je Elizabeta med drugim upodobljena ob sedaj že pokojnem soprogu princu Philipu v Washingtonu leta 1957, na vojaški paradi leta 1978, ob obisku pokrajinskega muzeja v kanadskem Edmontonu leta 2005 in med obiskom sedeža britanske tajne službe MI5 leta 2020. Za razliko od običajnih znamk na jubilejnih, vrednih 1,7 funta (dva evra), ni upodobljena kraljičina silhueta. Britanska pošta je posebne znamke izdala tudi ob kraljičinem srebrnem, zlatem in diamantnem jubileju. M. M. Š.

V Italiji skrajšujejo karanteno tudi necepljenim

Italijanska vlada bo skrajšala karanteno tudi za necepljene proti koronavirusni bolezni, če po stiku z okuženo osebo ne kažejo simptomov koronaokužbe. Kot poroča STA, so jim karanteno skrajšali z deset na pet dni, razmišljajo pa tudi o odpravi pogoja PC za dostop do delovnega mesta ali javnega prometa. Poleg tega so se v državi zaradi upadanja števila novih okužb že odločili tudi za postopno odpravljanje omejevalnih ukrepov. Prihodnji petek bodo morda svoja vrata vnovič odprle diskoteke in plesni lokali, poleg tega nošenje mask na prostem ne bo več obvezno. Razmišljajo celo o odpravi covidnega potrdila o cepljenosti ali prebolelosti, ki ga je trenutno treba predložiti za prihod na delo, obisk lokalov in uporabo javnega prometa. M. M. Š.

V Parizu lani snemali več kot sto filmov

Pariz je še vedno priljubljena kulisa za filme in serije: lani so na ulicah francoske prestolnice snemali kar 110 filmov in 64 serij, skupaj pa so zabeležili 7.000 snemalnih dni, poroča STA. Poleg francoskih del, kakršna sta na primer film Revoir Paris režiserke Alice Winocour in priljubljena Netflixova serija Lupin, so lani v Parizu snemali tudi četrto nadaljevanje hollywoodske akcijske franšize John Wick. Mesto filmsko ustvarjanje vsako leto podpre z več milijoni evrov, ki so na voljo tako za kratke filme kot za celovečerce: v mestni upravi deluje poseben oddelek, ki se ukvarja samo s snemalnimi zadevami. M. M. Š.

Vrh Afriške unije v znamenju reševanja sporov in kriz

Afriška unija (AU) danes v etiopski prestolnici Adis Abeba začenja svoj 35. letni vrh. Kot poroča STA, bo v ospredju pogovorov voditeljev držav afriške celine krepitev odpornosti na področju prehrane, pospešitev družbenega in gospodarskega razvoja ter iskanje rešitev za obstoječe spore. Vrh bo posvečen tudi pripravam na praznovanje 20. obletnice obstoja skupnosti 55 držav, ki se danes spopada s številnimi izzivi, od državnih udarov do podnebnih sprememb in koronavirusa. Po podatkih afriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je bilo do konca januarja polno cepljenih le 11 odstotkov prebivalcev Afrike, kar je daleč od cilja 70-odstotne precepljenosti, ki si jo je AU zastavila do konca leta. Osrednja tema pogovorov v Adis Abebi bodo tudi podnebne spremembe, njihov vpliv na celino in vloga afriških držav na naslednji konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah COP v Egiptu.
M. M. Š.

Snežni plazovi v Avstriji odnesli osem življenj

Trije snežni plazovi so včeraj v severni Avstriji zahtevali osem življenj, med njimi štirih švedskih državljanov, poroča STA. Največ življenj so terjali na Tirolskem, kjer se je v minulih dneh sprožilo nenavadno veliko število snežnih plazov. Plaz na območju Spissa na meji s Švico je odnesel pet švedskih turnih smučarjev in njihovega avstrijskega vodnika. Skupina je smučala zunaj urejene proge, ko se je približno 400 metrov nad njimi utrgal plaz. Enega od smučarjev je k sreči zasulo le delno in je lahko poklical na pomoč. Edini v skupini je preživel nesrečo. Plaz je včeraj življenje zahteval tudi na gori Knödelkopf na Predarlskem, tretji plaz na območju Wildschönau na Tirolskem pa je bil usoden za dva človeka, stara 60 in 61 let. Reševalci so ju našli nekaj po polnoči. Avstrijske oblasti znova opozarjajo, da so razmere v avstrijskih gorah zelo zahtevne, nevarnost plazov pa velika. M. M. Š.

Indonezijski vulkan Anak Krakatau znova bruha

Indonezijski vulkan Anak Krakatau, ki leži med otokoma Java in Sumatra, je začel znova bruhati. Kot poroča STA, se oblak pepela dviga približno 1.500 metrov visoko. Ognjenik se je začel prebujati že sredi januarja. Včeraj pa je prišlo do prvega večjega izbruha. Dim iz vulkana se je dvignil kakih 1.000 metrov visoko. Vulkan je že decembra 2018 v silovitem izbruhu, ko je izgubil tudi velik del vrha, sprožil še velik cunami, naravna katastrofa pa je zahtevala številne smrtne žrtve. Morje med Javo in Sumatro je seizmično izredno dejavno, saj leži na t.i. ognjenem obroču, kjer so potresi in vulkanski izbruhi zelo pogosti. M. M. Š.

Izvrtali polovico slovenskega dela druge cevi predora Karavanke

Danes ponoči so delavci družbe Cengiz Slovenija pri gradnji druge cevi predora Karavanke dosegli 1.723 metrov, kar znaša polovico slovenskega dela cevi, poroča STA. Po navedbah Darsa dela potekajo po terminskem načrtu: izkop bo končan do oktobra 2023, vsa dela pa do maja 2025. Skupna dolžina druge cevi predora je 7.948 metrov, od tega je slovenski odsek dolg 3.446 metrov, avstrijski pa 4.402 metra. Na avstrijskem delu so z vrtanjem do slovenske meje prišli septembra lani, po treh letih od začetka gradnje. Izkop druge cevi se je na slovenski strani predora začel avgusta 2020. Po dokončanju del in preusmeritvi prometa v novo cev Dars načrtuje še dvoletno sanacijo obstoječe, zahodne cevi predora. Skupna vrednost projekta je 320 milijonov evrov. M. M. Š.

Mohorič spet med deseterico najboljših

Slovenski kolesar Matej Mohorič na dirki po Valencii nadaljuje uspešne predstave, poroča STA. Čeprav je bila četrta etapa bolj namenjena sprinterjem, dobil jo je Italijan Matteo Moschetti iz ekipa Trek-Segafredo pred Špancem Manuelom Penalverjem in Norvežanom Alexandrom Kristoffom, se je slovenski kolesar, član ekipe Bahraina, spet uvrstil med najboljšo deseterico: zasedel je deveto mesto. V skupnem seštevku še naprej vodi Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki ima 32 sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom. Mohorič je na enajstem mestu, za najboljšim zaostaja dve minuti in 54 sekund. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh