Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Olimpijski smuk Švicarju Feuzu, Kline deseti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 02. 2022 / 08:16
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2022 / 20:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Olimpijski smuk Švicarju Feuzu, Kline deseti
Slovenski smukač Boštjan Kline. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Na kratko: Olimpijski smuk Švicarju Feuzu, Kline deseti

Novi olimpijski prvak v smuku je Švicar Beat Feuz, ki je na progi Skala na gori Xiaohaituo v okrožju Yanqing s štartno številko 13 pri 34 letih osvojil tretjo olimpijsko kolajno, prvo zlato.

Srebrno medaljo je pri 41 letih osvojil Johan Clarey iz Francije, najboljši slovenski smučar pa je bil Boštjan Kline, ki je dosegel 10. mesto, poroča STA. Feuz je na Kitajskem osvojil edino kolajno, ki mu je še manjkala v njegovi zbirki, zlato olimpijsko v kraljevski disciplini. Pred štirimi leti v Pyeongchangu je osvojil srebro v superveleslalomu in bron v smuku. Na startu so bili trije Slovenci: poleg 30-letni Klineta na desetem mestu še Miha Hrobat na 24., Nejc Naraločnik pa je svoj olimpijski debi končal predčasno z odstopom. M. M. Š.

Olimpijski veleslalom: Sari Hector zlato, Meta Hrovat sedma

Nova olimpijska prvakinja v veleslalomu je švedska alpska smučarka Sara Hector, najboljša Slovenka Meta Hrovat je bila sedma, poroča STA. Srebro je osvojila Italijanka Federica Brignone, bron pa Švicarka Lara Gut-Behrami. Ana Bucik je zasedla 11. mesto, Tina Robnik je bila 18., Andreja Slokar pa je v finalu odstopila. Na progi Ledena reka v Yanqingu je bila po prvem delu tekmovanja tik za najboljšo trojico najboljša Slovenka Hrovatova, ki pa je v finalu izgubila tri mesta: njen končni zaostanek je znašal 1,35 sekunde. Veleslalom je bila prva preizkušnja alpskih smučark na letošnjih zimskih olimpijskih igrah. M. M. Š.

Avstralija po dveh letih odpira meje za cepljene tuje turiste

Avstralija je danes sporočila, da bo 21. februarja po skoraj dveh letih znova odprla svoje meje za tuje turiste, ki imajo vizume in so dvakrat cepljeni proti koronavirusni bolezni, poroča STA. Avstralski premier Scott Morrison je tako napovedal konec ene najdaljših in najbolj strogih prepovedi potovanj na svetu v času koronaepidemije. Avstralija je, da bi svojo celino zaščitila pred epidemijo, svoje meje za tuje turiste zaprla marca 2020. Od takrat je bilo Avstralcem večinoma prepovedano zapustiti državo, vstop so dovolili le peščici tujcev. Vnovično odpiranje države se je začelo pred nekaj meseci, ko so postopno sprejemali tuje študente, imetnike delovnih vizumov in popotnike. Avstralske zvezne države in ozemlja bodo tudi po odprtju ohranili različna pravila, ki jih imajo glede karantene in omejitev števila prihodov iz tujine. M. M. Š.

Od danes poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov

Policija in Agencija za varnost prometa (AVP) bosta danes v okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov začeli izvajati več poostrenih nadzorov. Po navedbah STA je akcija namenjena predvsem preverjanju spoštovanja omejitev hitrost in tehnične brezhibnosti vozil, zaključila pa se bo 13. februarja. Policisti bodo med drugim preverjali še preobremenjenost, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Nadzor tovornih vozil, tudi tistih z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone, bodo izvajali s preusmeritvijo na kontrolne točke na avtocestah, avtobusi pa bodo nadzora deležni na avtocestah, hitrih cestah in na avtobusnih postajališčih. M. M. Š.

V Budimpešti letos razstave Boscha, Matissa in El Greca

V Muzeju likovnih umetnosti v Budimpešti bodo letos pripravili razstave del Boscha, Matissa in El Greca, po besedah direktorja muzeja Laszla Baana »najmočnejši nabor doslej«. Kot poroča STA, naj bi bila letos zaključena tudi celovita prenova muzejske stavbe. Boscheva razstava, ki jo odpirajo 8. aprila, bo predstavila 90 del, med njimi 11 podpisanih, in bo ena najpomembnejših svetovnih razstav tega umetnika v zadnjem desetletju. Razstava v Narodni galeriji z naslovom Art Deco Budapest predstavlja dela iz dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja, v okviru razstave z naslovom Od Cezanna do Maleviča pa je na ogled tudi nedavno kupljen akvarel, ki ga je leta 1890 naslikal Paul Cezanne: na eni strani platna je prikazan pogled na grad Colombier v Švici, na drugi strani pa študija skupine dreves. Muzej je delo konec lanskega leta kupil pri dražbeni hiši Christie's v New Yorku za 750.000 dolarjev. M. M. Š.

V ekvadorski prestolnici vedno več žrtev poplav

Po najhujših poplavah v Ekvadorju v zadnjih dveh desetletjih je število smrtnih žrtev v tamkajšnji prestolnici Quito po navedbah STA naraslo na najmanj 28, 52 ljudi je bilo poškodovanih. Dež, ki je trajal 17 ur, je v prestolnici povzročil poplave in sprožil zemeljske plazove, ki so poškodovali ceste, kmetijske površine, klinike, šole, policijsko postajo in elektrarno. Zaradi poplav so se pod vodo znašli številni domovi, odnašalo je avtomobile, na nekem športnem igrišču je zemeljski plaz odnesel odbojkarje in gledalce. V Quitu s približno 2,7 milijona prebivalcev so zaradi smrtonosnih poplav razglasili tridnevno žalovanje. Od oktobra lani je močno deževje prizadelo skupno 22 od 24 ekvadorskih provinc in zahtevalo najmanj 44 življenj. M. M. Š.

Nemčija bo okrepila vojaško prisotnost v Litvi

Zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino bo Nemčija v Litvo poslala 350 dodatnih vojakov, ki bodo pomagali okrepiti vzhodno krilo zveze Nato, je sporočila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. S tem je Nemčija  jasno sporočila svojo odločenost zaveznikom, ocenjuje Lambrechtova. Nemčija ima trenutno v Litvi v okviru Natovih sil nameščenih 500 vojakov. Britanski obrambni minister Ben Wallace pa je napovedal, da bo Velika Britanija na poljsko mejo poslala še 350 dodatnih britanskih vojakov, ki bodo okrepili vzhodno krilo Nata. Wallace verjame, da bodo ti vojaki okrepili kontingent 100 britanskih vojakov, ki so že na Poljskem in da bo tovrstna napotitev pokazala močan signal, da si Velika Britanija in Poljska stojita ob strani. A. R.


Nalaganje
Nazaj na vrh