Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Moški smuk na ZOI odpovedali zaradi premočnega vetra

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 02. 2022 / 08:22
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2022 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Moški smuk na ZOI odpovedali zaradi premočnega vetra
Olimpijska smukaška preizkušnja je prestavljena na ponedeljek. FOTO: arhiv Družine

Na kratko: Moški smuk na ZOI odpovedali zaradi premočnega vetra

Predvidenega današnjega moškega smuka na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu danes niso mogli izpeljati, saj je organizatorjem načrte prekrižal močan veter.

Ker se veter tudi po treh preložitvah ni umiril, poroča STA, so se odločili za prestavitev tekme na ponedeljek. Zaradi vetra je bil na smukaški progi v Yanqingu odpovedan že sobotni tretji in zadnji trening. Na startu današnje tekme so bili trije Slovenci: Miha Hrobat, Boštjan Kline in Nejc Naraločnik. V ponedeljek je v Yanqingu na sporedu še ženski veleslalom, v torek pa moški superveleslalom. Smuk bo v ponedeljek ob 12. uri po območnem času, oziroma ob petih po srednjeevropskem času. M. M. Š.

Najstarejši mehiški škof umrl za posledicami koronavirusne bolezni

V Mehiki je za posledicami koronavirusne bolezni umrl najstarejši katoliški škof. Po navedbah avstrijskega Kathpressa je upokojeni škofa Saltilla, Francisco Raul Villalobos Padilla, umrl v 101. letu starosti. Škofa so zaradi težav z dihanjem in drugih zdravstvenih zapletov morali prepeljati v bolnišnico. Villalobos Padilla je deseti mehiški škof, ki je umrl za posledicami koronavirusne bolezni. Po navedbah Katoliške cerkve v Mehiki je do sredine januarja zaradi okužbe z novim koronavirusom skupno umrlo že 264 duhovnikov, 13 diakonov in deset redovnic. M. M. Š.

V soboto potrjenih 7.458 koronaokužb

Ob 1.748 PCR-testih in 77.178 hitrih antigenskih testih je bilo včeraj v Sloveniji potrjenih 7.458 okužb z novim koronavirusom, občutno manj kot prejšnjo soboto, poroča STA. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 190.596 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 393 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 119. Število primerov aktivnih okužb se je v primerjavi z dnevom prej znižalo za 6.708. Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.261.946 oseb, kar predstavlja 60 odstotkov populacije, z drugim odmerkom pa 1.213.414 oseb, kar je 57 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po zadnjih podatkih prejelo 605.270 oseb. M. M. Š.

Izvirni rokopis Malega princa prvič na ogled v Evropi

Mali princ, ki ga je leta 1942 napisal francoski pisatelj in pilot Antoine de Saint-Exupery (1900-1944), je ena od najbolje prodajanih knjig na svetu. Zdaj bo izvirni rokopis knjige, ki ga hranijo v New Yorku, prvič na ogled tudi v Evropi, in sicer v Muzeju dekorativne umetnosti v Parizu, poroča STA. Antoine de Saint-Exupery je Malega princa napisal med bivanjem v New Yorku in na Long Islandu, kjer je med drugo svetovno vojno živel v izgnanstvu. Alegorična pravljična zgodba o malem svetlolasem dečku je bila njegovo zadnje delo, preden je julija 1944 umrl v letalski nesreči. Knjiga je bila prvič objavljena v New Yorku aprila 1943, v Franciji pa tri leta pozneje. Z več kot 200 milijoni prodanih izvodov je Mali princ najbolj znano, najbolj prevajano in najbolj brano delo francoske književnosti.
M. M. Š.

Zmagovalca letošnjega Sanrema sta Mahmood in Blanco

V San Remu so sinoči razglasili zmagovalce znamenitega festivala italijanske popevke: na 62. izvedbi je slavil duet Mahmood & Blanco s skladbo Brividi (Mrzlica), druga je Elisa s skladbo O forse sei tu (Ali pa si morda ti), tretji pa legendarni Gianni Morandi, ki je zapel Apri tutte le porte (Odpri vsa vrata). Po navedbah STA si je petdnevno tradicionalno prireditev v gledališču Ariston znova ogledalo na milijone gledalcev. Zmagovalca bosta, razen če se ne bosta temu odpovedala, predstavljala Italijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo gostil Torino. Sanremsko občinstvo se je s stoječimi aplavzi v torek poklonilo tudi nedavno preminuli italijanski igralki Monici Vitti. M. M. Š.

Afriška unija ustanavlja zdravstveno organizacijo za Afriko

Voditelji afriških držav in vlad so se danes na vrhu Afriške unije (AU) v etiopski prestolnici Adis Abeba dogovorili, da bodo v odziv na koronaepidemijo ustanovili posebno zdravstveno organizacijo za afriško celino, poroča STA. Zdravstvena organizacija AU bo zagotovila temelje za novo telo - afriško agencijo za pripravljenost in odzivanje (APRA). Afriški center za nadzor bolezni si namreč prizadeva združiti sredstva afriških držav in uskladiti ukrepe za boj proti koronavirusni bolezni. Nova organizacija bo dobila avtonomno strukturo z obsežnimi pooblastili, ena njenih glavnih nalog pa bo oblikovanje akcijskega programa za hiter odziv na prihodnje epidemije. V prihodnjih tednih načrtujejo tudi več pobud za mobilizacijo mladih Afričanov, ki naj bi pomagali v kampanjah za cepljenje, vanje pa bodo vključene tudi cerkve in verske skupine.
M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh