Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kulturni praznik pestro dogajanje po vsej Sloveniji

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 08. 02. 2013 / 13:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na kulturni praznik pestro dogajanje po vsej Sloveniji

Na Prešernov dan so po slovenskih krajih pripravili bogat kulturni program. V Kranju, kjer je pesnik preživel svoja zadnja leta pred smrtjo, že enajsto leto zapored organizirajo najbolj množično prireditev (tako po številu obiskovalcev kot nastopajočih).

Na Prešernov dan so po slovenskih krajih pripravili bogat kulturni program. V Kranju, kjer je pesnik preživel svoja zadnja leta pred smrtjo, že enajsto leto zapored organizirajo najbolj množično prireditev (tako po obiskovalcih kot nastopajočih).

Dopoldne je bila slovesnost na Prešernovem trgu, na kateri je venec pred Prešernov spomenik položil predsednik republike Borut Pahor, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pa je v ljubljanski Operi sprejel Prešernove nagrajence, ki so včeraj prejeli najpomembnejše nagrade za dosežke v kulturi.

Osrednja slovesnost v Vrbi

Osrednja slovesnost se pravkar odvija v Vrbi, rojstnem kraju pesnika Franceta Prešerna. Slavnostni govornik je bil pisatelj Miha Mazzini, nastopila pa sta še pevska skupina dr. France Prešeren in pevec Vlado Kreslin. Poleg obiska pesnikove rojstne hiše se obiskovalci lahko podajo podati tudi na pot kulturne dediščine, letošnja novost prireditve v Vrbi pa je bukvarski sejem.

V Kranju najbolj množična prireditev

Prestolnica Gorenjske že enajsto leto zapored pripravlja Prešernov smenj, ki je v zadnjih letih prerasel v najbolj množično prireditev v državi – tako po številu nastopajočih (letos jih je približno 600) kot obiskovalcev (lani približno 20 tisoč). Program temelji na nostalgiji iz časom Prešerna, ki jo obujajo z bogatim kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti na stojnicah, sejmom starin ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi.

Letošnji semenj se odvija v znamenju 150-letnice Narodne čitalnice v Kranju, slavnostni govornik pa je bil predsednik države Borut Pahor. Poleg recitacij znanih Slovencev, si obiskovalci lahko ogledajo Prešernovo hišo, Prešernovo gledališče, se prijavijo za recitacijo na odprtem mikrofonu, si ogledajo likovne razstave, si natisnejo cenzurirano Zdravljico v Mesni knjižnici Kranj, si ogledajo predstavitev starih obrti in poizkusijo jedi, ob katerih so uživali tudi v pesnikovem času, pozabili niso niti na pester otroški program. Na semenju nastopajo številni pevski zbori, folklorne skupine in kulturna društva iz vse Slovenije, ki so oblečeni v oblačila iz 19. stoletja.


Foto: T. O.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh