Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Liffe po dober film

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 09. 11. 2012 / 11:49
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Liffe po dober film

Liffe je kot največji slovenski filmski festival v 22 letih gotovo postal pomemben dogodek jeseni za tiste, ki jih film zanima več od posedanja pred TV-ekranom ali občasnega obiska velikih kinematografov. Vabimo vas k pisanju: delite svoja razmišljanja z nami!

Liffe je kot največji slovenski filmski festival v 22 letih gotovo postal pomemben dogodek jeseni za tiste, ki jih film zanima več od posedanja pred TV-ekranom ali občasnega obiska velikih kinematografov. Na letošnjem je bera filmov zares velika – vsega skupaj je gledalcu na voljo več kot sto filmov z zelo raznoliko tematiko.

Izbrali smo tri, ki utegnejo pritegniti vašo pozornost, ob tem pa vas vabimo, da predlagate tudi vi in svoja mnenja, občutke in razmišljanja po ogledu filma delite z nami. Pišite nam na darja.ovsenik@druzina.si! Najbolj zanimive in iskrive bomo objavili na spletni strani Družine.


SPEČA LEPOTICA (Bella addormentata)

Lanski dobitnik beneškega zlatega leva za življenjsko delo italijanski mojster Marco Bellocchio ob razvpitem primeru Eluane Englaro obravnava vprašanje evtanazije.

Film dramatično razprostira pretresljivo dogajanje pred videmsko kliniko La Quiete, zadnjim domovanjem Eluane Englaro, ki je preminula po 17 letih kome. Dogajanje poteka v časovnem razponu šestih dni in drzno razgrinja politično zakulisje te tragedije, zaradi česar je film v Italiji že med nastajanjem sprožil ostre polemike. Elenina zgodba ostaja v ozadju, okrog nje pa se prepletajo in križajo peripetije fiktivnih likov z različnimi ideološkimi nazori in čustveno vpletenostjo v primer.


LJUBEZEN (Amour)

Nežna, iskrena, globoko intimna in čudovito zrežirana pripoved o staranju, bolezni in ljubezni na preizkušnji. Zlata palma v Cannesu 2012.

Georges in Anne sta upokojena učitelja glasbe. Živita v okusno opremljenem pariškem meščanskem stanovanju. Sta srečna in zadovoljna, še vedno zelo dejavna in ljubeče naklonjena eden drugemu. Nekega dne pa Anne utrpi prvo v seriji več kapi, ki ji pustijo hude posledice: paralizirano roko, zaradi katere ne more več igrati klavirja, in hitro napredujočo demenco. George je prestrašen – oseba, ki jo še vedno tako zelo ljubi, izginja pred njegovimi očmi. Ko začne iz Anne odtekati življenje, se počasi razkraja tudi njena identiteta. Bo preživela vsaj njuna ljubezen?


SREČNI LJUDJE V TAJGI (Happy People, a Year in the Taiga)

Očarljiva študija življenja lovcev v sibirski tajgi, ki so, po besedah režiserja Wernerja Herzoga, »popolnoma svobodni«, saj živijo na enem izmed redkih koščkov našega planeta, ki se ga današnja civilizacija še ni dotaknila.

V osrčju sibirske tajge in daleč stran od civilizacije se nahaja majhna vas Bakhta, v kateri živi le tristo prebivalcev. Vas je dostopna le s helikopterjem ali s čolnom. Tu ni ne telefonov ne televizije, prav tako ni tekoče vode niti osnovne zdravstvene oskrbe. Prebivalci, katerih navade se več stoletij skorajda niso spremenile, živijo v skladu s tradicijo in izročilom njihovih davnih prednikov, in če bi zahodna civilizacija izumrla, bi oni lahko – tako si mislimo – preživeli.


HANNAH ARENDT

Biografija vplivne filozofinje in politične teoretičarke Hannah Arendt, ki je leta 1961 med poročanjem s sojenja nacističnemu polkovniku Adolfu Eichmannu prvič uporabila koncept "banalnost zla".

Nemška režiserka Margarethe von Trotta nadaljuje svoje filmske portrete velikih zgodovinskih ženskih likov s filmom o Hannah Arendt. Vplivna filozofinja in teoretičarka je imela burno življenje, ki so ga zaznamovali beg iz nacistične Nemčije, razmerja z vidnimi intelektualci in vpletenost v velike politične dogodke njenega časa. Danes se je večinoma spominjamo po njenem delu, zato si je režiserka predvsem prizadevala prevesti njeno misel v film. Film se osredotoča na Arendtino pot v Jeruzalem, kamor je odšla kot novinarka časopisa The New Yorker, da bi poročala s povojnega sojenja nacističnemu polkovniku Adolfu Eichmannu, v vlogo teoretičarke pa se vživi režiserkina dolgoletna sodelavka Barbara Sukowa.

Na fotografiji: Prizor iz filma Ljubezen (vir: Liffe)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh