Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem kmalu beatifikacija kardinala Wyszynskega

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 08. 2021 / 15:05
Oznake: Cerkev, Dogodek, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 15:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Poljskem kmalu beatifikacija kardinala Wyszynskega
Poljski kardinal Stefan Wyszynski FOTO: Vatican Media

Na Poljskem kmalu beatifikacija kardinala Wyszynskega

Cerkev na Poljskem se pripravlja na beatifikacijo kardinala Stefana Wyszynskega, ki je predvidena 12. septembra v Varšavi.

Zaradi varnostnih ukrepov med koronaepidemijo bo udeležba pri bogoslužju omejena, slovesnost pa bo mogoče neposredno spremljati prek medijev.

Čez manj kot mesec dni, 12. septembra, bodo na Poljskem za blaženega razglasili kardinala Stefana Wyszynskega. Kot poroča Radio Vatikan, so bo slovesnost začela opoldne v svetišču Božje previdnosti v Varšavi, kjer hranijo njegove posmrtne ostanke.

Kardinal Wyszyński je vedno veljal za svetnika svojega naroda in očeta svoje države.

Kardinal Wyszyński je umrl pred štiridesetimi leti, 28. maja 1981, in je vedno veljal za svetnika svojega naroda in očeta svoje države, ki jo je branil pred nacizmom in komunizmom. Ljubezen do Cerkve ga je stala zapora, kjer je bil v letih med 1953 in 1956 deležen mučenja in nasilja. 19. decembra 2017 je papež Frančišek priznal njegove junaške kreposti, leta 2019 pa je bil potrjen čudež na njegovo priprošnjo, in sicer ozdravitev mlade ženske, ki je zbolela za rakom na ščitnici.

Pred beatifikacijo je organizacijski odbor sporočil, da je bilo »zaradi zahtevnih razmer, ki jih je povzročila epidemija koronavirusne bolezni, in s tem povezanih zdravstvenih omejitev odločeno, da se bodo slovesnosti smele udeležile le osebe s posebno vstopnico«. Udeležba bo zato omejena samo na »škofijske delegacije, združenja in ustanove«, povezane s kardinalom Wyszynskim.

FOTO: Vatican Media

Poudarili so, da je »postopek registracije udeležencev končan« in da so »posamezne škofije vernikom že razdelile zahtevane vstopnice«. Odbor poziva, naj »župnije ne organizirajo spontanih skupin za udeležbo na beatifikaciji, ne da bi se posvetovale z organizatorji«. Verniki so povabljeni k »duhovni povezanosti in skupni molitvi«, pri čemer je izpostavljeno, da bodo slovesnost v vsakem primeru lahko v živo spremljali prek televizije, radia in spletnih medijev.

Sveto mašo ob beatifikaciji bo daroval kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.

Na dan beatifikacije, 12. septembra, se bodo vrata cerkve Božje previdnosti za vernike odprle ob 9. uri. Ob 10. uri in 30 minut se bo začela duhovna priprava, opoldne pa sveta maša, ki jo bo daroval kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov in papeški odposlanec, sodelovali pa bodo poljski škofje in duhovniki iz posameznih škofij. Organizacijski odbor poziva vse udeležence, naj dosledno spoštujejo zdravstvene in higienske predpise, ki veljajo za boj proti koronaepidemiji.

Poleg kardinala Wyszynskega bo 12. septembra za blaženo razglašena tudi redovnica Roza Maria Czacka (1876–1961), ustanoviteljica Kongregacije frančiškank služabnic križa, ki se posvečajo slepim.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh