Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem znova protesti ob uveljavitvi novega zakona o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 01. 2021 / 11:20
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2021 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Poljskem znova protesti ob uveljavitvi novega zakona o splavu

Na Poljskem znova protesti ob uveljavitvi novega zakona o splavu

Včeraj je začela veljati sodba ustavnega sodišča o skoraj popolni prepovedi splava.

FOTO: Tatjana Splichal

Na Poljskem je včeraj začela veljati sodba ustavnega sodišča o skoraj popolni prepovedi umetne prekinitve nosečnosti, kar je po državi znova sprožilo številne proteste. Kot poroča STA, se je kljub zaščitnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa na ulicah zbralo na tisoče ljudi.

V skladu z odločitvijo sodišča, ki je bila pozno sinoči objavljena v uradnem listu, bo odslej na Poljskem splav dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

Ustavno sodišče je namreč 23. oktobra lani razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih razvojnih nepravilnosti zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja. Za spremembe zakonodaje so si prizadevali poslanci iz vladajoče desne stranke Pravičnost in razvoj (PiS), ki so se tudi obrnili na ustavno sodišče.

Po objavi sodbe oktobra lani je bilo na Poljskem več množičnih protestov, odločitev sodišča pa so pozdravili tamkajšnji škofje in številni podporniki človeškega življenja.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh