Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na predvečer vélike vojne

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 22. 11. 2019 / 12:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2019 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na predvečer vélike vojne

Mohorjeva družba iz Celovca je izdala zbornik Na predvečer vélike vojne, o političnih konceptih, zarotah in teorijah o prvi svetovni vojni.
Mohorjeva družba iz Celovca je izdala zbornik Na predvečer vélike vojne, o političnih konceptih, zarotah in teorijah o prvi svetovni vojni.

Zbornik Na predvečer vélike vojne so uredili Petra Svoljšak, Gregor Antoličič in Andrej Rahten. Gre za dopolnjeno slovensko izdajo monografije, ki je pod naslovom On the Eve of the Great War izšla v zbirki Studia diplomatica Slovenica leta 2015. Dopolnjena izdaja je nastala izpod peres slovenskih in tujih mednarodno izredno uveljavljenih avtorjev.

Odličen vpogled v nekatera vprašanja predvojnega dogajanja

Zbornik na tej podlagi omogoča odličen vpogled v nekatera vprašanja predvojnega dogajanja in tako predstavlja temeljno znanstveno delo, s pomočjo katerega lahko bolje razumemo genezo prve svetovne vojne. Hkrati knjiga predstavlja na eni strani moderno slovensko zgodovinopisje na temo prve svetovne vojne, na drugi strani pa s prevodi izjemnih tujih avtorjev v slovenski prostor vnaša nova in za razumevanje prve svetovne vojne pomembna dejstva.

Bralcu se odpira možnost boljšega razumevanja geopolitičnih okoliščin, ki so pripeljale do izbruha prve svetovne vojne. Danes smo tudi na Slovenskem priča ponovnemu zanimanju in vrednotenju kulturne zapuščine iz obdobja prve svetovne vojne. Knjiga je sad odličnega dela in prezentacije slovenskega zgodovinopisja, ki se ukvarja predvsem s prvo svetovno vojno.

O okoliščinah, ki so pripeljale v prvo svetovno vojno

Predgovora sta napisala Oto Luthar in Ernest Petrič (geopolitični pomen vélike vojne). Petra Svoljšak v članku Po stotih letih piše o okoliščinah, ki so pripeljale v prvo svetovno vojno. Helmut Rumpler piše o zatonu diplomacije 1877–1914 (ob stoti obletnici smrti Josefa barona Schwegla).

Michael Epkenhans piše o Nemčiji in vzrokih za prvo svetovno vojno, Andrej Rahten o ozadjih in okoliščinah Žibertove teorije zarote, Thomas G. Otte o pomenu junijske krize leta 1914, Damijan Guštin o vojni v Evropi in vojnem načrtovanju v začetku 20. stoletja. Naslov prispevka Gregorja Antoličiča je Od zaveznikov do nasprotnikov. Piše o avstroogrski diplomaciji in vstopu kraljevine Italije v prvo svetovno vojno.

Aleksandra Gačić piše o oblikovanju jugoslovanske politične emigracije in Slovencih, Martin Bayer pa o nepresenetljivem presenečenju totalne vojne.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh