Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na »sarajevski Vidovdan« rekvijem za nadvojvodo Franca Ferdinanda

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2014 / 09:07
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na »sarajevski Vidovdan« rekvijem za nadvojvodo Franca Ferdinanda

Na »sarajevski Vidovdan« rekvijem za nadvojvodo Franca Ferdinanda

S spominskim bogoslužjem bodo obeležili stoletnico atentata, ki je sprožil 1. svetovno vojno.

Z rekvijemom za avstroogrskega nadvojvodo Franca Ferdinanda in njegovo soprogo, vojvodinjo Zofijo Hohenberško, bodo deželna Cerkev v Spodnji Avstriji ter rodbine Habsburg, Hohenberg in Chotek v soboto, 28. junija, obeležili 100. obletnico sarajevskega atentata. Spominsko žalno bogoslužje v kapeli na gradu Artstetten bodo obhajali dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn, škof iz St. Pöltna Klaus Küng in upokojeni opat iz Svetega križa Gregor Henckel-Donnersmarck. Na gradu Artstetten je umorjeni prestolonasledniški zakonski par našel svoje zadnje počivališče.



Po slovesnem bogoslužju v Artstettnu prirejajo spominsko slovesnost z vojaškimi častmi. Graščakinja Anita Hohenberg, pravnukinja Franca Ferdinanda, bo goste nagovorila z mirovno poslanico, govor pripravlja tudi deželni glavar Erwin Pröll, slovesnost pa se bo zaključila s polaganjem vencev v rodbinski grobnici. V muzeju nadvojvode Franca Ferdinanda bo na ta dan na voljo spominska znamka »Sarajevo 1914-2014« z žigom prvega dne.



Na slovesnosti pričakujejo 120 neposrednih potomcev nadvojvode Franca Ferdinanda in vojvodinje Zofije Hohenberške, 100 članov rodbine Habsburg-Lothringen, preko 500 predstavnikov 60 tradicionalnih regimentov kraljeve in cesarske vojske, pa tudi predstavnike političnega, diplomatskega in gospodarskega življenja. Povabljenih je 700 gostov iz Avstrije in tujine, kot so poudarili v sporočilu za javnost, pa se bodo na ta dan spomnili tudi vseh žrtev prve svetovne vojne.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh